USA straffer kinesisk mobilgigant

Nye restriktioner som straf for overtrædelse af handelssanktioner mod Iran vil fra tirsdag gøre det svært for ZTE at købe komponenter og software fra amerikanske virksomheder, som er storleverandører til selskabet.

ZTE er det fjerdemest populære mobilmærke i USA. Her fremviser selskabet sine nye Axon-telefoner på Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, i Barcelona i februar i år. Arkivfoto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA

USA vil fra tirsdag lægge eksportrestriktioner på den kinesiske mobilgigant ZTE, fordi ZTE i strid med amerikanske sanktioner har solgt udstyr til Iran.

Dermed skal alle virksomheder, der vil levere amerikansk producerede varer til ZTE, først søge om en eksportlicens, skriver nyhedsbureauet Reuters. De nye restriktioner vil blive meddelt af handelsministeriet og træde i kraft tirsdag.

ZTE var i 4. kvartal 2015 den fjerdestørste smartphoneleverandør i USA og sad på syv procent af markedet efter Apple, Samsung og LG Electronics, viser tal fra analysehuset IDC.

ZTE bekræftede søndag at have hørt om restriktionerne.

Giganter vidste intet

»ZTE er dybt bekymret over nylige rapporter i medierne om en undersøgelse i det amerikanske handelsministerium. ZTE har arbejdet sammen med andre amerikanske myndigheder om undersøgelser siden 2012 og har konstant kommunikation med disse andre myndigheder og vil fuldt og heldt søge at løse enhver bekymring,« hed det i en udtalelse.

Analytiker Cynthia Meng fra Jefferies forventer, at de amerikanske restriktioner vil »give betydelige leveranceproblemer for ZTE«.

Sagen rækker tilbage til 2012, hvor ZTE underskrev kontrakter om at levere hardware og software for millioner af dollars fra en række af USAs bedst kendte teknologiselskaber som Microsoft, IBM, Oracle og Dell til Irans største teleselskab, Telecommunication Co of Iran (TCI). Ingen af selskaberne vidste, at deres produkter blev solgt videre til Iran, som længe har stået på USAs sorte liste.

ZTE og konkurrenten Huawei, som i Danmark står for TDCs mobilnet, har gennem flere år været i de amerikanske myndigheders søgelys. De er begge blevet beskyldt for at installere hemmelige muligheder for, at den kinesiske efterretningstjeneste kan fjernaflytte al trafik, der går igennem deres udstyr. Ingen har dog kunnet påvise rigtigheden af påstanden trods omfattende undersøgelser.