USA spænder ben for Novos kamp mod kopister

Medicinalkoncernen Novo Nordisk kan risikere at komme under et hårdere pres end først antaget, da de amerikanske myndigheder, FDA, har afvist en ansøgning fra koncernen. Sagen vedrører den vigtigste bestanddel af lægemiddelstoffet Victoza, Saxenda og Xultophy.

USA spænder ben for Novos kamp mod kopister(Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Victoza, der er et populært lægemiddel mod diabetes, sælger for over 20 mia. kr. på globalt plan. Tre fjerdedele af salget hentes dog i USA.

Det skriver Børsen.

Israelske Teva med tidligere koncerndirektør i Novo Kåre Schultz i spidsen, har allerede meddelt, at selskabet agter at kopiere det populære stof i USA. Og hvis FDAs afvisning holder, så vil flere gøre Teva kunsten efter.

»Det gør, at Novo Nordisk efter 2018 har endnu mere travlt med at få patienterne væk fra Victoza, for det bliver en anden dynamik. Hvis kopiproducenterne har færre omkostninger ved at komme til markedet med en kopi, kommer der måske flere, og så kan de stille andre priser. Derfor er det vigtigt for Novo Nordisk at vikle sig ud af Victoza inden 2022-23,« siger Martin Parkhøi, medicinalanalytiker i Danske Bank, til Børsen.

Der er flere grunde til, at FDA har afvist ansøgningen fra Novo Nordisk, men grundlæggende er myndighederne i færd med at opdatere retningslinjerne for selve ansøgningsprocesserne for kopilægemidler. FDA påpeger hertil, at det er for tidligt at behandle Novo Nordisk begæring, skriver avisen.

Medicinalkoncernen er dog fortrøstningsfuld. Novo mener ikke, at man bare lige kan lave en kopi, der giver samme virkning som originalen, og derfor skal kopisterne gennem en godkendelsesproces, som var det et helt nyt lægemiddel.