USA slipper kontrol med Internet

Ved midnat udløb den aftale, som har sikret USA hånd- og halsret over verdens Internet.

Det amerikanske greb om verdens Internet er siden midnat slækket. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA har sluppet kontrollen med verdens Internet.

Ved midnat natten til 1. oktober 2009 udløb den aftale, som den amerikanske regering har med organisationen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), som reelt er bestyrer af alle Internet-adresser i verden og har det sidste ord, når fornyelser af nettet - f.eks. nye domæner eller »efternavne« som det danske ».dk« - planlægges.

Den amerikanske kontrol har været genstand for stigende og hård kritik, og blandt andre Kina har truet med at bygge sin egen udgave af Internet, hvis ikke USAs indflydelse blev begrænset. Frankrig, Libyen, Brasilien og andre har tidligere krævet, at FN skulle være overmyndighed på nettet.

40 års jubilæum

Den underliggende teknologi, som får hele nettet til at fungere, blev udviklet af det amerikanske forsvar for 40 år siden, og siden da har den amerikanske regering haft bestemmende indflydelse på, hvordan nettet drives og udvikler sig.

For 11 år siden, da nettet for alvor begyndte at blive folkeligt, overdrog regeringen en del af sin magt til non-profitorganisationen ICANN, som dog - via handelsministeriet - fortsat blev styret af dengang Clinton-regeringen. Ministeriet kunne nedlægge veto mod ICANNs beslutninger.

Dermed bevarede USA reelt kontrollen over nettet og over de godt 183 millioner netadresser, der formodes at findes. I dag er kun 15 procent af de anslåede 1,7 milliarder netbrugere i verden bosiddende i Nordamerika.

ICANNs arbejde består i at sikre, at alle netadresser er unikke, så man - uanset hvor man sidder i verden - altid lander på Business.dk, når man skriver »www.business.dk« i adresselinien på sit Internet-program.

Glæde i EU

Nu er aftalen imidlertid udløbet.

»Vi er nu blevet en organisation, som kun står til ansvar over for Internet-samfundet,« siger vicedirektør Paul Levins fra ICANN.

EUs teknologikommissær, luxembourgeren Viviane Reding, som også har kritiseret USAs indflydelse, er glad for udviklingen:

»Jeg byder velkommen, at den amerikanske regerings erklærede intention om at give mere selvstændighed til ICANN, og at den vil ophøre med at overvåge dag-til-dag-styringen af Internet,« siger hun.

Det amerikanske handelsministerium har en særskilt kontrakt med ICANN, som udløber i 2011, om at håndtere de mere tekniske aspekter af grundopsætningen af nettet.