USA skyld i Novozymes sænkede vækstudsigt

Fodslæbende amerikanere tvinger Novozymes til at skrue ned for forventningerne til bioethanolforretningen.

Arkivfoto. Det vil koste arbejdspladser i Iowa, hvis de amerikanske politikere slår bremserne i i forhold til indholdet af bioethanol i benzinen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Hirsch

Novozymes bioethanolforretninger er ikke gået så godt som ventet, og enzymgiganten sænker nu forventningerne til markedet og resultaterne fremover. Det skyldes i høj grad, at USA ikke har udviklet sig som ventet.

Tidligere lød ambitionen at have 15 anlæg til produktion af andengenreations-ehtanol fra biomasse inden 2017 og en omsætning på en milliard. Realiteten er dog, at der i dag kun er seks anlæg i drift, og der kommer ikke yderligere anlæg lige med det første. De seks anlæg producerer nemlig mere end rigeligt til at dække markedet i USA, forklarer koncernfinansdirektør, Benny Loft. Milliard-omsætningen er helt droppet i de nye mål.

Forretningsområdet bioenergi har haft 19 procents organisk vækst i 2014, hvilket er omkring dobbelt så meget som markedet er vokset. Alt i alt er Novozymes derfor godt tilfredse med udviklingen, men forudsætningerne for de tidligere mål har vist sig ikke at holde stik, og derfor må enzymselskabet skrue ned for forventningerne.

»Vi ser ikke en stigende produktion af ethanol i USA, men vi tror på, at vores rejse ind i det marked vil støtte op om pæn vækst i 2015. Det kræver benarbejde, men vi har stærke produkter på vej i første halvår,« siger Benny Loft.

De tidligere mål var sat ud fra en forventning om, at man i USA vile øge kravet til bioethanol i benzinen fra de 10 procent, der er nu, til 15 procent. Det er ikke sket, og Novozymes ser ingen tegn på, at det er ved at ske. Derfor er målet om 15 bioethanolanlæg udskudt til udgangen af 2020.

"Mit indtryk er, at man i den nuværende regering er positive overfor bioethanol og gerne vil øge brugen af det. Men der har bare ikke været fremdrift. Republikanerne er nok lidt mere skeptiske, men i sidste ende, så er der også andre politiske hensyn. Bioethanol er en bæredygtig brændstof og produktionen skaber jobs i landområder, der har brug for arbejdspladser, og derfor tror jeg ikke, at produktionen er i fare," siger koncernfinansdirektøren.