USA sagsøger VW for miljøfusk

Det amerikanske justitsministerium sagsøger nu den tyske bilfabrikant for at have snydt med data for køretøjernes miljøbelastning.

Foto: PAUL J. RICHARDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske regering har via sit justitsministerium sagsøgt tyske Volkswagen på grund af snyd med den software i den tyske fabrikants biler, der måler miljøbelastningen.

Det skriver flere internationale medier.

Den misvisende software findes i op mod 600.000 køretøjer, der er solgt i USA. Sagen er anlagt af de amerikanske regeringsorganer ved U.S. District Court i den traditionelle bilby, Detroit. Og kravet er rettet mod Volkswagen AG, Audi AG , Volkswagen Group of America Inc., Volkswagen Group of America Chattanooga Operations LLC, Porsche AG and Porsche Cars North America Inc.

Den amerikanske regering »vil bruge alle midler for at retsforfølge Volkswagen for krænkelserne af vores nations miljølovgivning vedrørende ren luft som beskrevet i søgsmålet,«, siger underdirektør i justitsministeriets afdeling for miljø og naturressourcer John Cruden til Wall Street Journal.

Han påpeger desuden over for nyhedsbureauet Bloomberg, at bilfabrikanter, der fusker med miljøcertificeringen af deres biler »bryder den offentlige tillid og er til fare for menneskers sundhed foruden at de forvrider konkurrencen.«

Det er ikke lykkes avisen at få en kommentar fra Volkswagen.

Ifølge søgsmålet installerede Volkswagen bevidst den ulovlige software, der er designet til at lade fabrikantens dieselmotorer bestå de amerikanske miljøkrav, når de blev testet i laboratoriet. Men efterfølgende blev softwaren ændret, så køretøjets præstationer blev forbedret.

Det resulterede i op mod 40 gange så store udledninger af forurening, som den amerikanske lovgivning tillader.

Volkswagen indrømmede snyderiet i september, og det vedrører dieselbiler solgt siden 2009.

Den tyske bilfabrikant står foruden dette søgsmål med risikoen for en tiltale for kriminelle forhold samt en massiv tilbagekaldelse af de berørte biler, som på det amerikanske marked omfatter VW-modellerne Jetta, Golf og Passat samt Audi A6 og A7.