USA-partner: Kasi-Jesper snød sig til succes

Jesper »Kasi« Nielsens væksteventyr møder modstand fra en tidligere partner, der beskylder ham for både lovbrud og bedrageri i USA. Hovedpersonen blev stævnet forleden, da han landede i Miamis lufthavn.

Jesper Kasi Nielsen, som har startet nyt smykkefirma med konceptet "Endless" Fold sammen
Læs mere
Foto: BERLINGSKE FORSIDE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Juridiske slagsmål med Pandora og Skat er ikke det eneste, som holder Jesper »Kasi« Nielsens advokater og rådgivere beskæftiget.

Den danske erhvervsmand bliver nu også beskyldt for bedrageri og lovbrud i USA i en retssag, som har ulmet i månedsvis.

Sagen blev konkret for Jesper Nielsen for en måned siden, da han 16. september klokken 14.30 spadserede forbi tolderne i Miami International Airport på vej til et møde med sine amerikanske partnere. I lufthavnens ankomsthal præsenterede en amerikansk agent Jesper Nielsen for en stævning og et 57 siders langt processkrift, fremgår det af dokumenter fra det amerikanske rets­system. Da Jesper Nielsen modtog papirerne blev han officielt indrullet i et amerikansk juridisk slagsmål, som kan blive både dyrt og tidskrævende for erhvervsmanden.

Beskyldning om lovbrud og bedrageri

Ifølge sagens centrale påstand har Jesper Nielsen fuppet en nær samarbejdspartner i forbindelse med etableringen af firmaet Endless Jewelry i USA. Hvis der er hold i alle beskyldningerne, risikerer den danske smykkemand at blive dømt efter amerikansk ret for både lovbrud, bedrageri og misligholdelse af en kontraktlig aftale.

Bag beskyldningerne står en tidligere betroet samarbejdspartner, den 74-årige danske forretningsmand Knud Hostrup. Han kræver Jesper Nielsen dømt ved en domstol i delstaten Florida, hvor Jesper Nielsens smykkefirma Endless Jewelrys datterselskab har sit hovedkvarter.

Sagen tager sit udgangspunkt i sommeren 2013, fremgår det af et offentligt processkrift fra Knud Hostrups advokater. Dengang mødtes Jesper Nielsen med Knud Hostrup og bad ham stå i spidsen for Endless’ indtog på det amerikanske marked i et nyt datterselskab, som Hostrup blev medejer af.

Hostrup var egnet til opgaven, fordi han efter seks år som blandt andet salgsdirektør i smykkekoncernen Pandora i USA havde betydelig brancheviden og et netværk bestående af omtrent 100 amerikanske smykke­sælgere – dette var værdifuldt for Jesper Nielsen, som ingen erfaring havde med det amerikanske marked. Knud Hostrup skulle som betaling have en aktiepost på 24,5 procent af det nye amerikanske datterselskab med navnet »Endless Jewelry LLC« og derved nyde godt af fremtidige overskud i firmaet samt en månedlig lønpakke, der gradvist skulle stige til 20.000 dollar svarende til 130.000 kroner.

Der blev udarbejdet et såkaldt »Joint Venture ’Endless’ Term Sheet«, som i detaljer beskriver parternes aftale. Dette dokument er i dag et af sagens centrale bilag.

Alt så på overfladen fint ud for de to partnere i efteråret 2013, hvor Hostrup gik i gang med at etablere Endless Jewelry i USA sammen med sin daværende amerikanske partner Matt Carlozzi og blandt andet sikrede Endless amerikanske varemærkerettigheder, indrettede kontor i Fort Lauderdale, ordnede forsikringer, talte med partnere og begyndte at rekruttere sælgere.

Der opstod dog en alvorlig situation i februar 2014, da Knud Hostrup blev opsagt af Jesper Nielsen, kort tid før Endless’ amerikanske offensiv blev skudt i gang. Ifølge Hostrups version blev samarbejdet afbrudt uretmæssigt af Jesper Nielsen, uden at Knud Hostrup havde gjort noget galt eller opført sig som en såkaldt bad leaver i henhold til deres skriftlige term sheet. Senere konstaterede Hostrup, at Jesper Nielsen i samarbejde med Hostrups tidligere samarbejdspartner Carlozzi oprettede et helt nyt amerikansk datterselskab under navnet Endless Jewelry North & South America LLC, og via dette selskab blev Endless’ amerikanske aktiviteter styret og kontrolleret fra 2014.

Værdierne flyttet til et andet selskab

Uden Knud Hostrup kunne bremse det, blev Endless-værdierne ved Carlozzis hjælp flyttet fra det selskab, som Hostrup havde andel i, til det nye Endless-datterselskab. Dermed gik Knud Hostrup reelt glip af en potentiel værdifuld ejerandel, som han selv mener kunne gøre ham til multimillionær – i amerikanske dollar. Hostrup og hans advokater lægger ikke skjul på, at der efter deres opfattelse er tale om bedrageri fra Jesper Nielsen og Endless’ side.

»Denne sag handler om, hvordan skruppelløse forretningsfolk brugte en mands forretningsplan, kontakter og knowhow til at støbe fundamentet for et succesfuldt firma, for derefter på et fejlagtigt grundlag at udstøde ham, da fundamentet var på plads i en manøvre, der havde som eneste formål at frarøve sagsøgers multi-million-dollar- interesse i firmaet,« skriver Knud Hostrups advokater i deres processkrift, der er indgivet til retten i Fort Lauderdale.

Hostrups advokater betegner det som bedrageri, at Jesper Nielsen og Endless gav tilsagn om ejerandele og månedslønniger uden at leve op til aftalen. Endvidere beskriver advokaterne det som lovbrud, at Jesper Nielsen pressede Hostrup til at udlevere en liste på omtrent 100 kontakter i smykkebranchen, som indeholdt fortrolige kontakt­oplysninger og andet, som ifølge Hostrups advokater var ulovlige af Endless og Jesper Nielsen at anvende ifølge handelslovgivningen i delstaten Florida.

I det seneste processkrift, som stammer fra 18. juni 2015, har Knud Hostrups advokater udvidet sagsanlægget, så det ikke bare omfatter Endless’ amerikanske datterselskab – men nu også moderselskabet Endless Jewelry International Gmbh og Jesper Nielsen selv.

Jesper Nielsen beder om udsættelse

Selv om anklagerne i dag er offentligt tilgængelige på internettet, er Jesper Nielsen ikke meget for at kommentere dem – ud over at han gør det klart, at han ikke mener, at hans aftale med Hostrup er »juridisk bindende«. Berlingske Business har tilbudt Jesper Nielsen at komme med sin version af sagsfor­løbet og har også stillet en række opklarende spørgsmål til Nielsen, som han dog har takket nej til at svare på. Dog fremgår det af sagens akter, at Jesper Nielsen så sent som i denne måned har sendt et brev til retten i Fort Lauderdale i Florida, hvori han beder om udsættelse af sagen.

»Jeg er lige nu i Danmark, og jeg forsøger at få en advokat til at repræsentere mig i Florida,« skriver Jesper Nielsen og fortsætter:

»Jeg har brug for yderligere 30 dage til at få juridisk rådgivning, og jeg anmoder derfor om yderligere 30 dage til at respondere,« skriver erhvervsmanden i et personligt underskrevet brev, som han har dateret »Copenhagen, October 6 2015«.

Knud Hostrup er også blevet tilbudt et interview, ligesom Berlingske har været i kontakt med hans advokat, der ikke ønskede at uddybe sagen. Der er endnu ikke fremsagt et endeligt beløbskrav.