USA optrapper jagt på netpirater i udlandet

Pirateri er tyveri, mener vicepræsident Biden, som vil presse udenlandske regeringer til at lukke piratservere.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens supermagt vil fremover lægge endnu mere pres på andre lande for at ramme pirater, der kopierer amerikansk musik, film eller software.

"Det er tyveri, kort og godt," sagde Joseph Biden, USA's vicepræsident, efter et møde med juridiske chef, Eric Holder, og minister for national sikkerhed, Janet Napolitano og andre af kabinettets embedsmænd.

"Det er smash and grab, ikke anderledes end en fyr der slendrer ned ad Fifth Avenue, smadrer et vindue hos Tiffany's og griber efter hvad der er i vinduet," sagde vicepræsidenten med referance til en smykkebutik i New York.

Biden fortæller, at den amerikanske regering vil gøre mere for at presse fremmede lande til at lukke hjemmesider, ved at være så "synlige som muligt" omkring ulovlig aktivitet, skriver Reuters.

"Når vi kaster lys på udenlandske regeringer, som har skurke, der har gang i ulovlige forretninger inden for dens grænser, er det regeringens ansvar at gøre noget ved det," siger Joseph Biden.

Sidste uge sagde flere akademiske kilder til en høring i den amerikanske handelskommission, at industriens tab som følge af piratkopiering er stærk overvurderet.

Ikke desto mindre mener den amerikanske industri - ikke mindst i Hollywood og Silicon Valley - at de mister milliarder af dollars om året, fordi folk verden over piratkopierer deres indhold uden at betale en disse til rettighedshaverne. Det koster jobs, siger industrien, og det bekymrer naturligvis regeringen.

Biden fortæller ikke noget om, hvilke specifikke hjemmesider, den amerikanske regering har set sig sur på. Men industrien peger på lande som Rusland og Kina som de store slyngelreder.

Industrisammenslutningen The National Association of Manufacturers kalder Kina for arnestedet for meget pirateri og kopiering.

De amerikanske handelsembedsmænd har i årevis kæmpet for at få lukket pirattjenester i udlandet. For tre år siden lukkede den russiske regering for Allofmp3, der på dét tidspunkt var en stor pirataktør på markedet.