USA ophæver krav om lige adgang til Internettet

Flertal ophæver forbuddet mod, at internetudbydere kan blokere for, sænke hastigheden til eller tage mere betaling for adgangen til bestemte steder på nettet.

Formanden for de amerikanske telemyndigheder, Ajit Pai, efter vedtagelsen af at afskaffe de tre år gamle regler om netneutralitet. Foto: Alex Wong, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internettrafikken ruller ikke længere på ens vilkår, efter at de amerikanske telemyndigheder torsdag med en enkelt stemmes flertal besluttede at droppe den såkaldte netneutralitet, som også gælder i Europa.

Det republikanske flertal i Federal Communications Commission (FCC) valgte som ventet med stemmerne 3-2 at skrotte de regler, som blev indført under præsident Barack Obama for to år siden, og som forbød, at nogen kunne købe sig adgang til en særlig overhalingsbane i internettrafikken på bekostning af andre.

Lige siden har Ajit Pai, som dengang sad med i FCC men i januar blev udnævnt til formand af USAs præsident Donald Trump, kæmpet for at få reglerne afskaffet igen. Det bliver de nu i praksis om nogle måneder, når også Det Hvide Hus formelt har godkendt dem.

Klar til juridisk kamp

Flere amerikanske delstater med New Yorks statsadvokat, Eric Schneiderman, i spidsen har dog allerede bebudet, at de vil gå rettens vej for at få fastholdt netneutraliteten, som flere domstole tidligere har bedømt til at være i overensstemmelse med den amerikanske forfatning.

FCCs møde, som blev holdt, mens der blev demonstreret uden for FCCs bygning, måtte afbrydes og alle evakueres lige før afstemningen i omkring ti minutter som følge af en ikke nærmere specificeret sikkerhedstrussel.

Det demokratiske mindretal har sammen med filmselskaberne i Hollywood og USAs teknologigiganter som Google, Facebook, Amazon, Netflix og Microsoft talt for at bevare reglerne om netneutralitet.

Netneutraliteten foreskriver, at alt på Internettet er lige tilgængeligt for alle. Uden sådanne regler vil internetudbyderne - heriblandt teleselskaberne - kunne bestemme, hvad man har adgang til på nettet, og hvor hurtigt man får adgang til siderne, når man taster adresserne ind. Netneutraliteten betyder, at internetudbyderne skal behandle al internettrafik på samme måde. Internetudbyderne kan altså ikke give trafik til og fra f.eks. Netflix eller Google forrang i en slags overhalingsbane, som Netflix eller Google kan betale sig adgang til - på bekostning af andre og mindre selskaber, som ikke har råd til det samme.

Betalt adgang til overhalingsbanen - eller blokering af uønsket indhold

Internetudbyderne vil også kunne forbyde bestemte selskaber at få adgang til overhalingsbanen eller direkte blokere for kunders adgang til en bestemt tjeneste, fordi konkurrenten har betalt for at få luksusforbindelsen.

Uden netneutralitet vil man kunne opleve, at visse internettjenester kører langsomt, medmindre disse betaler internetudbyderne for at få mere fart på ud til brugerne. Det kan også betyde, at brugerne vil skulle betale mere, hvis de vil se f.eks. film i de perioder af døgnet, hvor der er trængsel på nettet, fordi f.eks. Netflix skal betale mere for at komme i overhalingsbanen og vælger at sende regningen videre til kunderne.

Det kan også ske, at kvaliteten af det, man ser på nettet, bliver sat ned, fordi mindre selskaber ikke har råd til at betale for at få den bedre billedkvalitet leveret til kunderne.

Mange internetudbydere har deres egne tjenester, og de kan derfor vælge at blokere for konkurrerende tjenester - eller blokere for andet indhold, som de ikke ønsker, at man skal se.

Internetudbyderne: Lettere at udbygge nettene

Argumentet mod netneutralitet er, at internetudbyderne ved at kunne tage penge for at stille lidt på internettrafikknapperne vil få bedre råd til at udbygge deres net og dermed give flere mulighed for at få bedre internetforbindelser.

Modargumenterne fra internetgiganterne er, at det ikke er deres job at forbedre Internettet, ligesom bilproducenter ikke skal betale for at få bygget veje. Andre fastholder, at netneutralitet sikrer muligheden for, at små virksomheder kan konkurrere på lige vilkår med de store og dermed have mulighed for selv at vokse sig store.

Ophævelsen af netneutralitetsreglerne giver langt større magt til internetudbyderne til at kunne ændre, hvordan kunderne kan tilgå nettet. Samtidig er der dog indført nye regler, som kræver, at udbyderne skal informere kunderne om alle ændringer.

Præsident Donald Trump har gennem sin talsmand, Sarah Sanders, meddelt, at »Det Hvide Hus bestemt har og altid vil støtte et frit og fair Internet«, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De store interenetudbydere har gennem deres brancheforening, USTelecom, understreget, at de ikke vil blokere for  eller pille ved lovligt indhold, men at de vil se på mulighederne for betalingsadgang til overhalingsbanen. De udtrykker samtidig glæde over udsigten til at kunne investere flere penge i at udbygge deres net.