USA og Frankrig skyder milliarder i bedre Internet

Den amerikanske regering bruger over 10 milliarder kroner på at skaffe bedre netadgang landet over. Frankrig vil med offentlige tilskud på 33,5 milliarder kroner give de fleste 25 gange så hurtige forbindelser, som danskerne har.

Milliarder af kroner skydes i at sikre amerikanere og franskmænd adgang til Internet i topfart. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
To milliarder dollars - eller 10,2 milliarder kroner - vil over de næste 75 dage blive skudt i et forsøg på dramatisk at øge udbredelsen af Internet-adgang i USA og dermed skabe titusinder af nye jobs.

Senere torsdag vil vicepræsident Joe Biden offentliggøre, hvordan de indledende 182 millioner dollars fordeles blandt 18 bredbåndsprojekter i 17 stater.

Det enorme tilskud er en del af en plan til sammenlagt 7,2 milliarder dollars, som skal sikre, at langt flere amerikanere får adgang til Internet og i en hastighed, man kan være bekendt.

Den amerikanske regering forventer, at bedre adgang til Internet vil betyde, at der kan skabes titusinder af nye stillinger, fordi det bliver muligt at oprette virksomheder i områder, som tidligere har været uinteressante, fordi forbindelserne var så dårlige.

100 megabit til - næsten - alle

Også den franske regering kaster sig nu ud i massiv statsstøtte.

Præsident Nicolas Sarkozy vil investere 4,5 milliarder euro (33,5 milliarder kroner) i højhastighedsbredbånd og i udviklingen af nye tjenester, som skal retfærdiggøre den øgede hastighed. Det er 500 millioner kroner mere, end der var lagt op til i den rapport, som en kommission, der skal undersøge den digitale økonomi, kom med.

»Det handler om at gøre for højhastighedstjenester, hvad man gjorde for fastnettelefonien i 1970erne,« siger Nicolas Sarkozy.

Den franske regering vil bruge to milliarder euro på at sikre, at 70 procent af befolkningen har adgang til Internet-forbindelser på mindst 100 megabit i sekundet inden for ti år. Det er 25 gange så hurtigt som en almindelig, dansk bredbåndsforbindelse.

Et offentligt-privat partnerskab ventes dannet for at tilbyder højhastighedsadgang via satellit til 750.000 hjem. Det skal ske inden for fem år.

De sidste 2,5 milliarder euro skal bruges som støtte til at udvikle nyt indhold og ny, intelligent brug af Internet f.eks. til videokonferencer, telemedicin (altså behandling på afstand), undervisning over nettet m.m.