USA og Asien trækker dansk designklenodie ud af krisen

Møbelproducenten Fritz Hansen rejser sig efter flere år med krise og leverer det bedste resultat i selskabets 144-årige historie. Stor sult efter ikoniske møbler som 7eren og Ægget i USA og Asien giver rekordregnskab.

Jakob Holm. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Møbelproducenten Fritz Hansen gør comeback, efter at krisen ramte selskabet som en hammer. Efter en række boomår i 00erne, hvor forbrugerne åd af den bugnende friværdi og købte Arne Jacobsen- og Hans J. Wegner-møbler i stor stil, fik finanskrisen fra 2009 og frem forbrugerne til at holde igen og vende Fritz Hansens designklassikere ryggen.

Det er ovre nu.

Møbelklassikerne er blevet pudset op, og Fritz Hansen kan nu i et regnskab, der offentliggøres i dag, tirsdag, vise den bedste indtjening nogensinde i virksomhedens mere end 140 år lange historie.

Driftsindtjeningen (EBITDA) næsten fordobles fra 70 mio. kr. i 2014 til 130 mio. kr. sidste år. Det sker vel at mærke ud af en omsætning, der voksede 17 pct. til 560 mio. kr., så evnen til at tjene penge er voldsomt forbedret i Fritz Hansen, der ud over Jacobsen og Wegner også har møbler fra bl.a Poul Kjærholm og Piet Hein på paletten.

»Vi føler, vi er forbi krisen. Vi har stadig lidt at indhente på omsætningen, men ellers er vi klart en bedre virksomhed i dag, end vi var for seks-syv år siden,« siger Jacob Holm, der er adm. direktør i Fritz Hansen.

I år budgetterer Fritz Hansen med en omsætningsvækst på ca. ti pct., så omsætningen når op over 600 mio. kroner. Det skal bl.a. ske via åbningen af nye såkaldte flagship-stores, som er ejet af Fritz Hansen, og som kun forhandler møbler herfra.

Ekspansion i udlandet

I efteråret sidste år åbnede Fritz Hansen i Milano, og i løbet af de næste fire måneder åbner møbelproducenten nye, store butikker i San Francisco, Tokyo og København.

»Vi er nu bedre i stand til at forfølge den vækststrategi, vi har haft de senere år. Det handler om, at vi er blevet bedre til at forstå og håndtere, at vi både henvender os direkte til forbrugerne og samtidig også til professionelle kunder, der bruger vores møbler i virksomheder og på kontorer. Det skal gribes an forskelligt, og det er vi blevet bedre til,« siger Jacob Holm.

Fremgangen i 2015-regnskabet skyldes bl.a. overraskende stor vækst i USA og i Fjernøsten. Overraskende, fordi det ikke ligefrem er nye vækstmarkeder for producenten af de danske møbelklassikere. Alligevel har Fritz Hansen ramt en ny vækstbølge der.

»Nej, det er ikke ligefrem nye markeder. Men selv om vi har været der i mange år, er vi jo kun en lille dråbe i havet i de meget store markeder. Ser man på det nordamerikanske møbelmarked, er vi forsvindende små i den store sammenhæng. Vi skal være i stand til at få fat i et vist antal meget store byer på vest- og østkysten i USA samt i de store byer i Asien. Vi skal simpelthen øge vores kendskabsgrad, og så er der mere vækst at komme efter på de markeder,« siger Jacob Holm.

Boblen brast efter vild tid

Fritz Hansen er stadig store på den danske hjemmebane, men ikke så store som for ti år siden.

»De gode, gamle dage kommer aldrig tilbage. Boligboblen i Danmark gjorde jo i den grad, at vi kunne sælge mange møbler herhjemme. Det kommer nok ikke igen i samme omfang. Men vi voksede dog ti pct. i Danmark i 2015, så der er vækst at komme efter her også i takt med, at boligmarkedet normaliseres herhjemme,« siger Lars Torpe Madsen, der er koncernfinansdirektør i Fritz Hansen.

Den helt store sællert i Fritz Hansen er fortsat den ikoniske 7er-stol designet af Arne Jacobsen i 1955, som herhjemme er hvermandseje både i et utal af private hjem og i mange kantiner. 7er-stolen fyldte 60 år sidste år, og den solgte her ekstra godt, bl.a. fordi den kom i en eksklusiv jubilæumsudgave i lyserød med stel betrukket med 24 karat guld.

Blandt de nye storsællerter i Fritz Hansen finder man ifølge direktøren møbler af den spanske designer Jaime Hayón, hvis øreklapstol Ro eksempelvis er blevet en pæn succes for den danske møbelproducent med hovedsæde i Allerød.

Efter nogle magre år under krisen, hvor der ikke var så mange penge til at udvikle og investere i nye produkter, er der nu mere fokus på at at investere i fremtiden i Fritz Hansen.

Men salget i virksomheden fordeler sig stadig sådan, at klassikerne står for to tredjedele af den samlede omsætning, mens nyere produkter står for ca. en tredjedel.

Nye møbler og klassikere

»Der var en periode i 2009-11, hvor vi havde brug for at stramme op, og det gik ud over produktudviklingen og vores investeringer i nye møbler. Det rammes man jo så af nogle år senere, men det er vi ude over nu, og vi investerer mange penge i nye møbler og i videreudviklinger af klassikerne,« siger Jacob Holm.