USA-krise vil dæmpe verdens vækst

Udsigterne for både vækst og aktier på globalt plan er ikke de bedste i disse dage. Krisen i USA vil smitte resten af verden, vurderer en ekspert.

Verdensøkonomien vil tabe fart som følge af den aktuelle finanskrise. Tyskland og Japan har allerede de seneste dage skuffet med en lavere end ventet vækst i årets første del. Kina ser også ud til at blive presset til at hæve sine renter for at holde en accelererende inflation under kontrol. Samtidig er USA ramt af en finanskrise, der nærmest forværres dag for dag.

Krisen rammer i første omgang banker og realkredit, der får mindre lyst til at låne ud. Det dæmper forbruget i USA og svækker den store amerikanske økonomi. Ingen andre regioner kan trække læsset i stedet for. Derfor er der dømt nedtur for den globale økonomi.

Vurderingen kommer fra investeringsdirektør hos Saxo Bank, Steen Jakobsen. Han er specialist i finansielle markeder og international økonomi og har boet flere år i både USA og Storbritannien, hvorfor han bedre end mange andre herhjemme er i stand til at vurdere konsekvenserne af den aktuelle uro.

»Krisen var først isoleret til de amerikanske subprime-lån. Men nu spreder den sig og bliver et globalt tema, der vil svække væksten i hele verdensøkonomien og sætte aktier under pres lang tid fremover, fordi prissætningen nu skal være en helt anden,« siger Steen Jakobsen på mobiltelefon fra London.

Han mener, der vil gå »nogen tid«, før alvoren går op for Den Europæiske Centralbank (ECB) og Federal Reserve, hvorefter de begynder at sætte renten ned.

Sidst en tilsvarende finanskrise så dagens lys var i 1998, da spekulationsfonden Long Term Capital Management krakkede, og Rusland indstillede betalingerne på sin statsgæld. Den krise begyndte i juli, men først to måneder senere begyndte centralbankerne at sænke deres renter.

»Så de historiske erfaringer viser, at de store centralbanker er flere måneder om at reagere. De vil se synlige beviser for, at væksten svækkes, før de handler. De lever i en helt anden verden end de finansielle markeder,« siger Steen Jakobsen.

Han kalder den aktuelle uro for en »mini-kreditkrise,« som i værste fald kan føre til, at bankerne og andre udlånere af penge lukker helt ned for deres kreditgivning af frygt for at få tab. Sker det, vil væksten lide alvorlig skade, og i en sådan situation viser de historiske erfaringer, at aktierne kan falde med så meget som 50 procent, mens renterne vil tordne nedad og komme helt ned omkring to procent.

»Så slemt tror vi endnu ikke, det går denne gang. Vi tror ikke, at det hele kollapser. Men der er en del, som ikke tager den aktuelle uro tilstrækkeligt seriøst. De tror, at der skal købes stort op af aktier, hver eneste gang markedet bare falder en lille smule. Men det, vi ser nu, er et paradigmeskifte, hvor det gælder om at passe ekstra meget på,« siger Steen Jakobsen.

Han peger på, at de finansielle markeder er på vej mod en ny tid, hvor aktier, virksomhedsobligationer og masser af andre finansielle aktier skal prissættes på en ny måde og værdisættes lavere, især hvis der er stor risiko forbundet med at investere i dem.