USA kræver månedlige udlånsrapporter

Den amerikanske regering har nu krævet den samme type udlånsredegørelse som danske banker skal afgive, hvis de vil være en del af den nye Bankpakke 2. Opgørelserne bliver dog langt hyppigere.

Foto: Colourbox. En gruppe amerikanske banker skal nu hver måned fortælle om deres udlån.
Læs mere
Fold sammen
Det amerikanske finansministerium kræver nu, at de banker, der har fået flest penge fra en statslig redningsfond, skal afgive løbende udlånsrapporter. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Bankerne skal fortælle om, hvordan det går med udlånet til både private og virksomheder, og skal også redegøre for udlånspolitikken, og rapporterne skal offentliggøres. Det er en model, der stort set fuldstændigt svarer til den, som indgår i den danske Bankpakke 2, der blev politisk vedtaget i søndags.

Månedlige rapporter i USA
De danske banker, der deltager i den nye danske redningspakke, skal offentliggøre en udlånsrapport hvert halve år, mens de amerikanske banker skal offentliggøre udlånsrapporten hver måned. Til gengæld omfatter det amerikanske krav kun de 20 banker, der har fået flest penge i statsstøtte, som Bank of America og Citibank, mens de danske krav gælder alle banker, der deltager i den nye bankpakke.

Det amerikanske finansministerium vil også hvert kvartal udarbejde en rapport, der sammenligner hvordan udlånet går i de banker der har modtaget statsstøtte, og de banker der ikke har. I Danmark vil Erhvervs- og Økonomiministeriet hvert halve år udarbejde en samlet rapport, der kun vil omfatte de banker der er med i den anden bankpakke.

Den amerikanske bankpakke virker ikke
Baggrunden for de nye amerikanske krav er, at statsstøtten tilsyneladende ikke rigtig virker. Amerikanske banker har modtaget hovedparten af første halvdel af det 700 milliarder dollar, eller 4.000 milliarder kr., store Troubled Asset Relief Program (TRAP). Det er dog åbenlyst, at det ikke har fået bankerne til at låne flere penge ud.

"Alle, der ser på det, må være skuffede, når de ser, hvad der er sket med udlånet, og er nødt til at mene at resultaterne har været utilfredsstillende," sagde den kommende præsident Obamas nærmeste økonomiske rådgiver, Larry Summers, ifølge Bloomberg i et tv-interview i forgårs.

USA erkender, at redningspakke ikke øger udlån
Topfolk i det amerikanske finansministerium erkender da også, at de mange milliarder dollar i støtte til de amerikanske banker ikke har fået en klar effekt.

"Så længe tilliden er lav, vil bankerne være forsigtige med deres udlån, og forbrugere og virksomheder vil være forsigtige med at optage nye lån," sagde chefen for TARP-støtten, Neel KAshkari, på en pressekonference i sidste uge. Han tilføjede, at finansministeriet venter, at udlånet vil stige, når tilliden igen stiger.

Den nye præsident Obamas økonomiske rådgivere overvejer i øjeblikket, ifølge amerikanske medier, endnu en redningspakke for bankerne, der eksempelvis kan gå ud på at lave en føderal "skraldespand" for giftige udlån, eller stille en omfattende statsgaranti for bankernes dårlige udlån.