USA kræver flere oplysninger om dig for visumfri indrejse

Republikanerne kræver efterretningsdata udleveret, hvis europæere fortsat skal have visumfri adgang til USA.

Europæiske efterretningsdata - som her fra den britiske GCHQs store lyttepost tæt på de transatlantiske fiberkabler i Cornwall i det sydvestlige England - er kravet, hvis europæere fortsat skal kunne rejse uden visum til USA. Arkivfoto: Kieran Doherty, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIERAN DOHERTY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med, at europæere kan rejse til USA i tre måneder uden visum, hvis ikke Europa til gengæld afleverer efterretningsdata til amerikanerne.

Sådan lyder kravet fra en række republikanske kongresmedlemmer, som ifølge den britiske finansavis Financial Times torsdag har fremlagt et lovforslag, som kræver flere oplysninger fra de 30 europæiske lande, heriblandt Danmark, som indgår i visumprogrammet, der hvert år bruges af omkring 20 millioner besøgende.

Kravet om stramninger kommer efter terrorangrebene i Paris i sidste måned, fordi flere af terroristerne havde europæiske pas og dermed let kunne være rejst til USA, lyder argumentet.

Europaparlamentet siger stop

En unavngiven, vestlig diplomat siger til avisen, at der allerede er »et ret omfattende« efterretningssamarbejde mellem Europa og USA, og at EU er indstillet på en større udveksling af oplysninger, fordi det fremmer både turisme og handel på tværs af Atlanterhavet.

Men Europaparlamentet har gentagne gange stillet sig på bagbenene over for at udlevere personlige oplysninger til amerikanerne. Senest har parlamentet rejst børster over for udleveringen af oplysninger om flypassagerer, den såkaldte »Passenger Name Record« (PNR), hvor rejsedato, flynummer, flytider og varighed, den benyttede flytype, billetklasse, betalingsform, kreditkortnummer og udløbsdato, oplysninger om eventuelt flere passagerer i selskabet, navnet på rejsebureauet og sagsbehandleren, hvilke strækninger man allerede har fløjet, hvilke strækninger der venter, sædenummer, nummeret på bagagen og særlige ønsker til maden (f.eks. vegetarisk) alle bliver udleveret til USA.

Parlamentet har skærpet sin tone efter den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af amerikansk masseovervågning foretaget gennem efterretningstjenesten NSA i samarbejde med mange landes efterretningstjenester, heriblandt tilsyneladende også den danske.

Amerikanere har fri indrejse i EU

Alle europæere, der vil rejse ind i USA, skal - hvis de ikke direkte anskaffer sig et visum - udfylde en såkaldt ESTA-erklæring via nettet og har derefter ret til indrejse.

Amerikanere har omvendt visumfri adgang til EU.

Candice Miller, republikansk kongresmedlem, fastslår, at lande, som ikke vil dele efterretningsoplysninger til terrorbekæmpelse med USA, vil blive udelukket fra at kunne rejse ind uden egentlig visum.

»Det er virkelig en stor ting,« slår hun fast om dataudleveringskravet.