USA kræver bestikkelsesmilliarder beslaglagt i Europa

Myndigheder i en række europæiske lande skal beslaglægge penge, som tre telekoncerner, heriblandt Telia, har betalt til Usbekistans præsidentdatter.

USA går nu sammen med europæiske myndigheder efter at få indefrosset den usbekiske præsidentdatter Gulnara Karimovas værdier i Europa. Arkivfoto: Sergei Ilnitsky, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI ILNITSKY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske myndigheder har bedt deres europæiske kollegaer om at beslaglægge værdier for omkring 6,7 milliarder kroner, som tre større teleselskaber - heriblandt den svensk-finske Telia-koncern - anklages for at have betalt i bestikkelse til datteren af Usbekistans præsident for at få mobillicenser og aftaler i landet.

Telia har ligesom russiske Mobile Telesystems (MTS) og det hollandskbaserede Vimpelkom, som er en meget stor spiller i bl.a.a Rusland, ifølge anklagerne, sluset hundrede af millioner dollars til skuffeselskaber, som kontrolleres af Gulnara Karimova, der er datter af Usbekistans præsident Islam Karimov. Det amerikanske justitsministerium og børstilsynet SEC har ifølge finansavisen Wall Street Journal bedt om at få indefrosset omkring 300 millioner dollars på bankkonti i Irland, Belgien og Luxembourg.

Nettet strammes

I marts 2015 blev de svenske myndigheder bedt om at indefryse 30 millioner dollars, som menes at være betalt i bestikkelse til usbekiske embedsmænd for at sikre sig ret til at drive mobilselskab i Usbekistan. Endelig er Schweiz tidligere blevet bedt om at indefryse omkring 640 millioner dollars, heriblandt en villa med søudsigt.

Ifølge Wall Street Journal skal Gulnara Karimova have adgang til omkring en milliard dollars gennem skuffeselskaber i flere europæiske lande.

Telias pressechef, Henrik Westman, siger til avisen, at telegiganten, der hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, kun kender til omkring 200 millioner svenske kroner, som det Gibraltar-indregistrerede selskab Takilant, der har tætte forbindelser til Gulnara Karimova, havde stående på en konto i Nordea i Sverige.

»Det er kendt, at Telia er et af de selskaber, som SEC og Justitsministeriet kikker på. Når det gælder penge, er disse Nordea-penge de eneste, som vi kender til,« siger Henrik Westman.

Endnu ingen er sigtet

Afsløringerne af bestikkelsesaffæren kostede den daværende topledelse og store dele af bestyrelsen i Telia deres poster. Siden har Telia strammet sin interne kontrol.

Telia købte i 2007 en mobillicens til 3G-telefoni i Usbekistan ved at betale millioner under bordet til Takilant, som har tætte kontakter til Gulnara Karimova, der dengang var ansvarlig for telemarkedet i Usbekistan.

Endnu er ingen - hverken enkeltpersoner eller virksomheder - blevet formelt sigtet i hverken Europa eller USA i forbindelse med bestikkelsessagen.

Det usbekiske telemarked anslåes at være 1,8 milliarder dollars eller omkring 12 milliarder dollars værd i 2015.

Bestikkelsessagen begyndte at rulle efter afsløringer i svensk TV i 2012.

Hverken Wall Street Journal eller nyhedsbureauet Reuters har kunnet få en kommentar fra Gulnara Karimova.

Den svenske stat ejer 37,3 procent af aktierne i Telia.