USA kaster sig også over Telia

Bestikkelsesaffære fra Usbekistan fortsætter med at brede sig.

Telias koncernchef siden september 2013, Johan Dennelind, er i gang med at rydde op efter bestikkelsesaffæren i Usbekistan, som bare fortsætter og fortsætter. Arkivfoto: Bertil Enevag Ericson, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu blander også de amerikanske myndigheder sig i den bestikkelsessag, som har martret den svensk-finske telegigant Telia.

Det amerikanske justitsministerium har bedt Telia om at aflevere en række dokumenter, som har forbindelse med sagen fra Usbekistan, hvor Telia anklages for - gennem et skuffeselskab i Gibraltar med tætte forbindelser til den usbekiske præsidents datter - at have betalt penge under bordet for at sikre sig en mobillicens til det vigtige 3G-mobildatanet i landet.

Ransagning i Holland

Siden 2012 har den svenske anklagemyndighed undersøgt Telia-koncernen, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, og 12. marts i år ransagede den hollandske anklagemyndighed kontorer hos to af Telias datterselskaber i landet i samme sag. Også den russiske telegigant Vimpelcom er i søgelyset hos hollænderne.

Holland har krævet at få sikkerhed for eventuelle krav mod Telia Sonera UTA Holding - krav, som ligger på mellem ti og tyve millioner euro, oplyser Telia selv.

Telia har betalt alt for meget for 3G-mobillicensen fra 2007 til selskabet Takilant i Gibraltar, som har tætte forbindelser til præsident Islam Karimovs ældste datter, smykkedesigneren Gulnara Karimova, som har ansvaret for landets telestyring.

Koncernchef og bestyrelse skiftet ud

Telia samarbejder med alle landes myndigheder om at få sagen opklaret. Den kostede sidste år koncernchef Lars Nyberg og store dele af Telias bestyrelse posterne, og den nye koncernchef, Johan Dennelind, fyrede kort efter sin tiltræden i september koncernfinansdirektøren og en række lavere rangerende direktører i forbindelse med skandalen.

En svensk advokatundersøgelse kunne ikke afvise, at der faktisk var foregået noget ulovligt men kunne heller ikke bevise det.

Den svenske stat ejer 37,3 procent af aktierne i Telia, og den svenske regering deltager derfor aktivt i oprydningsarbejdet.