USA jagter 150 UBS-kunder

De amerikanske myndigheder forbereder sager mod mere end 150 amerikanere med konti i schweiziske UBS. Personerne er mistænkt for skatteunddragelse. Schweiz og USA indgik for nylig et forlig i sagen.

Foto: Timothy A. Clary
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs opgør med den schweiziske storbank UBS og alpelandets omdiskuterede bankhemmelighed får nu ubehagelige konsekvenser for mere end 150 amerikanere.

Anklagemyndigheden forbereder i stort omfang sager mod amerikanere, der er mistænkt for at benytte konti i Schweiz til skatteunddragelse. Det viser retsdokumenter ifølge Reuters Bureau, der samtidig rapporterer, at antallet af sager forventes at stige over de kommende måneder.

Sagerne følger i kølvandet på et forlig mellem USA og Schweiz om identiteten på 52.000 amerikanske kunder i UBS, som de amerikanske myndigheder kræver udleveret - i strid med schweizisk lov. Detaljerne i forliget er endnu ikke kendt, men en kilde vurderer over for Reuters, at USA får ca. 5.000 navne.

Tidligere har UBS accepteret at betale en erstatning på 780 mio. dollar - over fire mia. kr. - og har samtidig lukket sin amerikanske private banking-afdeling.

Rabat til whistle-blower
Det amerikanske opgør med UBS begyndte, da anklagemyndigheden i Florida anholdt den tidligere UBS-bankmand Bradley Birkenfeld, som fortalte alt - herunder hvordan han havde smuglet diamanter ind i USA i en tandpastatube på vegne af storkunden Igor Olenicoff.

Olenicoff og hans rådgivere havde skabt en avanceret selskabskonstruktion, der bl.a. involverede danske holdingselskaber, og han er nu dømt for skatteunddragelse for en mia. dollar.

Birkenfeld fik oprindeligt fem års fængsel for sin rolle i Olenicoff-sagen, men ifølge Wall Street Journal viser de nye retsdokumenter, at anklagemyndigheden anbefaler, at han nu kun får 2,5 års fængsel.

UBS-sagen bliver af iagttagere set som dødsstødet for den schweiziske bankhemmelighed.