USA giver grønt lys for Norwegians transatlantiske ruter

Flyselskabet Norwegians irske datterselskab har efter tre års strid med fagforeninger og konkurrenter fået permanent tilladelse fra de amerikanske myndigheder til at flyve mellem EU og USA.

Norwegian har stor vækst i passagerantallet på sine oversøiske ruter, men har hidtil kun haft en midlertidig tilladelse til sine transatlantiske flyvinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skrev nyhedsbureauet NTB lørdag.

Norwegian har stor vækst i passagerantallet på sine oversøiske ruter, men har hidtil kun haft en midlertidig tilladelse til sine transatlantiske flyvinger.

Men nu er licensen angiveligt kommet i hus.

Transportministeriet i Washington har ifølge den norske avis Dagbladet givet det irske datterselskab Norwegian Air International tilladelse til "transport af personer, fragt og post" fra hvilket som helst sted eller steder inden for hvilket som helst medlemsland i Den Europæiske Union ... til hvilket som helt sted eller steder i USA".

Nyheden er en bet for blandt andre SAS, der tidligere over for de amerikanske myndigheder har forsøgt at stoppe Norwegians ansøgning.

I et høringssvar til det amerikanske transportministerium beskyldte SAS i foråret således Norwegian for at forvride konkurrencen gennem løndumping.

- Norwegian Air International (NAI) vil bruge sin irske adresse til at udnytte den mere lempelige irske arbejdsmarkedslovgivning, som giver NAI mulighed for at ansætte asiatisk baseret kabinepersonale og piloter til lavere lønninger end i EU og USA, skrev SAS ifølge Børsen i brevet til de amerikanske myndigheder.

Norwegian indleverede sin ansøgning i USA i december 2013.

Torsdag kom det frem, at EU havde set sig sur på USA for endnu ikke at have taget stilling til ansøgningen.

EU mente ifølge Wall Street Journal, at det var et brud på luftfartsaftalen Open Skies, og forlangte sagen afgjort ved en voldgift.

EU har ifølge NTB gentagne gange bedt USA godkende NAI's ønske om lavprisflyvninger fra Cork i Irland til den amerikanske østkystby Boston.

Open Skies trådte i kraft i marts 2008. Aftalen tillader ethvert europæisk eller amerikansk flyselskab at flyve fra enhver by i EU til enhver by i USA.

Dagbladet skriver, at tilladelsen til NAI gælder fra 2. december.

/ritzau/