USA garanterer datasikkerhed trods Trump-dekret

EU-borgeres data, der overføres til servere i USA, er fortsat særligt beskyttet mod amerikansk snagen, lover det amerikanske justitsministerium skriftligt.

Donald Trumps præsidentielle underskrift ændrer ikke på den måde, som europæeres data beskyttes på, hvis de ligger på servere i USA, lover det amerikanske justitsministerium EU. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU har nu fået en skriftlig garanti fra USA om, at præsident Donald Trumps dekret om at slå ned på ulovlig indvandring ikke piller ved den databeskyttelsesaftale, som de 28 EU-lande for et år siden indgik med USA.

I Trumps dekret fra 25. januar står, at amerikanske myndigheder skal »undtage personer, som ikke er amerikanske statsborgere eller lovligt permanente bosiddere, fra at være beskyttet af Privacy Act (den amerikanske databeskyttelseslov, red.), hvad angår personligt identificerbare oplysninger«.

EUs justitskommissær, Věra Jourová, udbad sig straks en forklaring fra USA. EU og USA havde nemlig efter hårde forhandlinger fået en databeskyttelsesaftale på plads, som tillod, at personlige oplysninger om EU-borgere kunne ligge på servere i USA, der ellers ikke betragtes som et datasikkert land, hvis de involverede virksomheder skrev under på at ville beskytte dem lige så godt, som hvis dataene havde ligget i Europa.

Facebook og Google er afhængige af aftalen

Den nye aftale, som går under navnet »Privacy Shield« (»Privatlivsbeskyttelsesskjold«), er afgørende for, at blandt andet alle de store teknologigiganter som Facebook, Google, Microsoft og Apple samt masser af andre virksomheder kan drive forretning som hidtil. Anslået går aftalen det muligt at drive digitale tjenester til en værdi af 260 milliarder dollars.

Anslået 2.000 virksomheder anvender aftalen, så de kan gemme data på servere, der fysisk står i USA.

Det er det amerikanske justitsministerium, som ifølge nyhedsbureauet Reuters nu skriftligt har svaret på EUs krav om en afklaring.

»Sektion 14 i det præsidentielle dekret påvirker ikke privatlivsrettighederne,« skriver Bruce C. Swartz, der er ansvarlig for det amerikanske justitsministeriums kontor for internationale affærer, og nævner udtrykkeligt at USA fortsat forpligter sig til at overholde aftalerne i »Privacy Shield«.

EU-Domstolen kendte tidligere aftale ulovlig

Vera Jourová skal sidst i marts til USA. Hun er ifølge Reuters »ikke bekymret« men vil dog alligevel holde et vågent øje med, at aftalen overholdes.

Den tidligere aftale, »Safe Harbour« (Sikker havn), blev af EU-Domstolen erklæret ulovlig efter 15 års brug, fordi den ikke ydede EU-borgere tilstrækkelig beskyttelse mod amerikansk overvågning og spionage, hvilket afsløringerne af tophemmelige oplysninger, som den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden havde fremlagt, påviste.

Også den fungerende formand for den amerikanske handelskommission, FTC, Maureen Ohlhausen, siger, at »intet har ændret sig«.

»FTC vil fortsætte med at varetage beskyttelsesforanstaltningerne i »Privacy Shield«, og vi håber på at kunne rykke fremad som forventet,« siger hun til amerikansk presse.

Første gennemgang til juli

De 28 EU-landes datatilsyn har aftalen i skarpt fokus. Datatilsynene er ikke sikre på, at den rent faktisk yder den tilstrækkelige beskyttelse af folks personlige data, men var valgt at skride yderligere ind lige nu. Til juli skal datatilsynene sammen med EU gennemgå aftalen for første gang. Det skal ske en gang hvert år for at sikre mod misbrug.

»Privacy Shield«-aftalen kom kun i stand, efter at den amerikanske regering gik med til at sikre aktiv beskyttelse mod den omfattende overvågning og misbrug af data, som var blevet afsløret. Samtidig skal folk, der føler, at de alligevel bliver forulempet, kunne klage til de amerikanske myndigheder og få behandlet deres sag.