USA går i kødet på Google og Apple: Skummede fløden på lyssky milliardaftale

Det amerikanske justitsministerium anklager nu Google for at have indgået en eksklusivaftale med Apple, som betyder, at andre søgemaskiner bliver udkonkurreret.

Den amerikanske regering anklager Apple-topchef Tim Cook og Googles CEO, Sundar Pichai, for at have mødtes i 2018 for at diskutere en eksklusiv samarbejdsaftale til flere milliarder kroner, der havde til formål at udkonkurrere andre søgemaskiner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/AFP/Ritzau Scanpix

Tirsdag kom det frem, at USAs justitsministerium og 11 delstater har lagt sag an mod IT-giganten Google for at have overtrådt konkurrencereglerne. Nu står det klart, hvad der er centralt for sagen, som kan ende med at koste Google milliarder af kroner.

Anklageskriftet retter sig således mod en eksklusivaftale, som Google skulle have indgået med Apple, skriver Bloomberg. Aftalen betyder blandt andet, at Googles søgemaskine bliver brugt som standard på Apples produkter, medmindre brugerne aktivt skifter til andre søgemaskiner som Bing, Yahoo Search eller DuckDuckGo.

Den amerikanske regering hæfter sig ved, at Apple-topchef Tim Cook og Googles CEO, Sundar Pichai, skulle have mødtes i 2018 for at diskutere en samarbejdsaftale til flere milliarder kroner, der havde til formål at udkonkurrere andre søgemaskiner. I forbindelse med mødet skulle parterne efter sigende været blevet enige om at arbejde sammen, som om de var »et selskab«.

Ifølge det amerikanske justitsministerium skulle Google yderligere have betegnet aftalen med Apple som en »betydningsfuld indtægtskanal«. En indtægtskanal af så stor betydning, at det ville blive betegnet som en »Code Red«-situation – det vil sige en meget kritisk situation – såfremt aftalen med Apple skulle gå tabt. Det skyldes, at næsten halvdelen af Google søgetrafik i 2019 kom fra Apple-produkter.

Disse detaljer har ikke set offentlighedens lys før, og ifølge Bloomberg kan det understøtte den amerikanske regerings anklage om, at Google benytter sig af forskellige aftaler til at udkonkurrere andre søgemaskiner og i sidste ende give forbrugerne færre muligheder for at søge.

I mellemtiden kalder Google regeringens anklage for »dybt fejlbehæftet« og argumenterer for, at sagen i sidste ende vil ramme forbrugerne.

»Folk bruger Google, fordi de vælger det. Ikke fordi de er tvunget til det eller ikke kan finde alternativer,« skriver selskabets chefjurist Kent Walker i et svar.

Google har tidligere været igennem lignende sager i Europa og har fået flere store milliardbøder af Europa-Kommissionen og EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. I juni 2017 fik IT-giganten en bøde svarende til 18 milliarder kroner og i juli 2018 en bøde på 32 milliarder kroner. Begge gange var bødestørrelsen rekordstor.