USA bekymret over EU-indgreb mod Google

Amerikanske politikere advarer om ikke at blande politik ind i de verserende konkurrencesager mod internetgiganten Google, som Europaparlamentet torsdag ventes at ville kræve splittet op.

Internetgiganten Google har for stor magt, mener Europaparlamentet, som vil have selskabet splittet op. Det får alle alarmklokker til at ringe i USA. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europaparlamentets trussel om at kræve Google splittet op får amerikanske politikere til at reagere skarpt og advare om politisk indblanding i de konkurrencesager, som lige nu kører mod internetgiganten.

USAs repræsentation i EU »noterer med bekymring« i en e-mail det forslag, som europaparlamentarikerne ventes at skulle tage stilling til torsdag. Parlamentet ønsker med opsplitningen at stække Googles stærke position, så søgetjenesten adskilles fra de øvrige Google-tjenester og konkurrencen dermed øges. Google er ikke nævnt ved navn men er det eneste selskab, der sidder på så solid en markedsposition, som forslaget handler om. Omkring 90 procent af alle internetsøgninger i Europa sker gennem Google.

Det bliver Vestagers afgørelse

»Det er vigtigt, at processen med at identificere skader mod konkurrencen og de muligheder, der er for at afhjælpe dem, bygger på objektive og upartiske undersøgelser og ikke bliver genstand for politik,« hedder det ifølge nyhedsbureauet Reuters i beskeden.

EU-Kommissionens nye kommissær for digitale anliggender, tyskeren Günther Oettinger, har understreget, at han ikke støtter parlamentets oplæg, og afviser både en opdeling og en ekspropriering.

Google har gennem fire år været i EU-Kommissionens søgelys for at skævvride konkurrencen, senest ved at favorisere sine egne tjenester i søgeresultaterne, og tre gange er forslag til en løsning blevet forkastet. Tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) skal som EUs nye konkurrencekommissær afgøre, om Google skal straffes. Kommissionens digitale superkommissær, esteren Andrus Ansip, sagde dog mandag i denne uge, at han var bekymret for, at nogle teknologigiganter ser ud til at misbruge deres dominerende stilling, men at konkurrenceundersøgelser ikke skal hastes igennem.

Flertal i parlamentet for opsplitning

Europaparlamentet har ikke selv magt til at splitte Google op. Forslaget er dog stillet i fællesskab af de to største grupper i parlamentet og ventes derfor vedtaget. Det udtrykker dermed den øgede skepsis over for den amerikanske dominans på Internet, ikke mindst som følge af den massive overvågning og aflytning, som den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden siden sommeren 2013 har afsløret den amerikanske efterretningstjeneste NSA i at stå bag.

EU-Kommissionen og en lang række af de 28 medlemslande har tidligere, som følge af afsløringerne, opfordret til, at der arbejdes på at skabe europæiske alternativer til de dominerende, amerikanske internettjenester.

Oven i konkurrencesagerne er Google også involveret i sagen om skatteunddragelse, hvor en række internationale selskaber anklages for at udnytte den forskel i skattebetaling, som er mellem de 28 EU-lande.