Uroen om Trygs køb af Alka spreder sig i LO: »Jeg er bekymret og betænkelig«

LOs femtestørste medlemsforbund, Socialpædagogerne, er bekymret for, hvad der vil ske, hvis Tryg overtager Alka. Dermed får koret af kritiske fagforeninger sin hidtil største stemme.

Tryg bekræfter, at man er i forhandlinger om at overtage Alka Forsikring, men det falder ikke i lige god jord hos fagbevægelsen, der er storkunder hos netop Alka. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Uroen omkring et potentielt salg af forsikringsselskabet Alka til konkurrenten Tryg spreder sig blandt LOs medlemsforbund. Hos Socialpædagogerne, der repræsenterer 36.000 medlemmer og dermed er LOs femtestørste medlemsforbund, er formand Benny Andersen spektisk over for salgsplanerne. Socialpædagogerne har ikke selv aktier i Alka, men de får en række medlemsfordele gennem forsikringsselskabet, som Benny Andersen godt kan frygte for, hvis forsikringskæmpen Tryg overtager det fagforeningsejede Alka.

»Jeg er bekymret, og jeg er betænkelig ved det. Vi har vores kollektive lønforsikring sammen med Alka, og vi har en række medlemsfordele. I et børsnoteret selskab har jeg svært ved at tro, at vi på sigt kan opretholde fordelene, og særligt er jeg bekymret for vores lønforsikring,« siger Benny Andersen, der ikke er blevet orienteret om salgsprocessen, men har hørt om den fra medierne.

»Selv om vi ikke har aktier i Alka, så er vi et LO-forbund, og vi er med i samarbejdet omkring Alka, og derfor forventer jeg også, at vi bliver orienteret om det. Jeg kender godt reglerne for børsnoterede selskaber, men man må kunne give os en orientering i fortrolighed,« siger han.

Tryg nærmer sig

Forsikringselskabet Alka udspringer af fagbevægelsen, og LO samt en del af hovedorganisationens medlemsforbund sidder tilsammen på aktiemajoriteten i selskabet. Nyheden om Alka-salget kom først frem i Dagbladet Børsen, og Berlingske kunne lørdag fortælle, at der har været arbejdet på et salg af Alka siden sommer, og at både Tryg, Topdanmark, Codan og norske Gjensidige har været med i processen om at erhverve Alka. Tryg skulle imellemtiden har sikret sig eksklusivrettigheder til at forhandle pris med Alka, og efter Berlingskes afsløring af dette, bekræftede Tryg lørdag, at man forhandler om at købe Alka.

»Følgende de seneste rygter i pressen, bekræfter Tryg hermed, at Tryg er i dialog vedrørende en potentiel akkvisition af Alka. Yderligere information vil blive givet på et senere tidspunkt,« skrev Tryg i en fondsbørsmeddelelse.

Planen skulle ifølge Berlingskes oplysninger være at kunne præsentere en aftale allerede mandag morgen.

Kritik fra flere

Blandt flere forbund i LO er der dog uro omkring salget, og Socialpædagogerne står ikke alene med deres kritik. Allerede fredag meldte flere forbund ud, at man forholder sig kritisk til et eventuelt salg af Alka.

»Trygheden til arbejderen og de svageste er blevet så stor en succes, at det har udviklet sig til et guldæg for dansk fagbevægelse. Dermed er fristelsen for en kortsigtet gevinst åbenbart blevet for stor for flertallet af aktionærer, som nu er klar til at sælge ud for ussel mammon,« sagde Max Meyer, der er formand for Blik- og Rørarbejderforbundet.

Formanden for Dansk El-Forbund, Jørgen Juul Rasmussen, sagde samme dag til Børsen:

»Jeg vil gerne have fakta på bordet, før jeg går ud med en klar melding, men jeg vil være ked af det, hvis fagbevægelsen mister sit forsikringsselskab.«

Berlingske forsøgte søndag aften af få en kommentar fra Alka Forsikring, der skriver, at man ikke kommenterer noget før mandag.