Uro om klausuler hos Maersk Broker

Mærsk-familiens private skibsmæglerselskab, Maersk Broker benytter konkurrenceklausuler i stor stil – også til helt unge medarbejdere. En lang række medarbejdere har forladt mæglervirksomheden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem de sidste par år har Mærsk-familien trukket hundredevis af millioner ud af familiens private skibsmæglerselskab Maersk Broker. Og mens de økonomiske resultater har været gode og sendt velvoksne udbytter hjem til familien, så har utilfredsheden ulmet blandt medarbejderne i skibsmæglervirksomheden.

Blandt andet har en lang række medarbejdere forladt Maersk Broker siden fire udbrydere forlod firmaet i 2007 og startede en konkurrerende mæglervirksomhed. Flere kilder fortæller, at Maersk Broker siden da har skruet op for brugen af konkurrenceklausuler, og det har skabt ballade internt i mæglervirsomheden, der blev stiftet af A.P. Møller i 1914.

Gammeldags ledelse

Berlingske har været i kontakt med en række tidligere ansatte i skibsmæglerfirmaet. Ingen af dem ønsker at stille sig frem og lægge navn til kritikken mod Maersk Broker, der er en af verdens største skibsmæglere med kontorer i hele verden. Men fra flere sider peges der på, at en enerådig og gammeldags ledelse har været skyld i den store medarbejderflugt.

En tidligere medarbejder fortæller, at Maersk Broker tvinger helt nyudlærte elever til at underskrive konkurrenceklausuler, der reelt stavnsbinder dem til virksomheden.

»Helt nyudlærte elever tvinges i en ung alder - typisk i de tidlige 20ere - og efter blot to års uddannelse i Maersk Broker til at skrive under på klausulerne, da de ellers ikke fast-ansættes i virksomheden. Der har som konsekvens heraf været en del efterspil og tvister mellem Maersk Broker og tidligere ansatte. Man er især begyndt at bruge klausulerne efter en stor afgang af medarbejdere,« lyder det fra den tidligere medarbejder.

Han peger på en »dårlig topstyret og kontrollerende ledelsesstil samt en løn med for dårlige bonusordninger« som baggrund for den store udskiftning af medarbejdere.

En anden supplerer:

»Der har været flere oprør internt. Blandt andet prøvede eleverne på at tidspunkt at nægte at underskrive klausulerne, men de fik at vide, at de blev fyret, hvis de ikke skrev under. Det skræmmer mange af eleverne. Det skaber en speciel stemning, når man bliver bundet på hænder og fødder,« lyder det.

»Jeg undrer mig over, hvordan Hr. Møllers private selskab kan køre på denne her måde. Det er alle dem, der laver penge, der har forladt selskabet. Jeg synes, at familien Møller repræsenteret i bestyrelsen ved Ane Uggla skal have den rigtige historie at vide om Maersk Broker,« siger en anden tidligere medarbejder.

Selskabet med hovedsæde på Midtermolen på Østerbro er ikke en del af A.P. Møller - Mærsk-imperiet, men er en selvstændig virksomhed privat ejet af Mærsk-familien.

Det er Mærsk-datteren Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der er formand for Maersk Broker efter hendes far Mærsk McKinney Møller forlod formandsposten i selskabet sidste år. I bestyrelsen sidder også Mærsk McKinney Møller selv og seniorrederens personlige assistent Lars Erik Brenøe.