Uro i Mellemøsten kan sende olieprisen op på 150 dollars

Mellemøsten og Nordafrika sidder på knap en tredjedel af verdens olieproduktion. Derfor frygter olieanalytiker, at yderligere folkelige protester kan få store konsekvenser for olieprisen.

Libyen er den eneste land i det olierige i Nordafrika og Mellemøsten, der måske står over for en revolution. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAHMUD TURKIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun Nordafrika og Mellemøstens despoter og diktatorer, der er nervøse over den folkelige opstand i den såkaldte MENA-region. Nu begynder oliemarkedet også at reagerer nervøst på urolighederne – seneste efter de voldsomme uroligheder i Libyen.

Frygten er, at uroligheder i regionen, der står for knap 30 pct. af verdens olieproduktion, vil ramme produktionen af olie og få olieprisen til at stige kraftigt, så konturerne af et globalt opsving vil forsvinde som dug for solen.

Se grafik:
De olie producerende lande

- Hvis de voldelige demonstrationer spreder sig yderligere til store olieproducerende lande som Algeriet og Iran – og endnu værre Saudi Arabien, der har en femtedel af verdens oliereserveer – kan olieprisen stige voldsomt. Især hvis Saudi Arabien mister grebet, kan olieprisen ryge kortvarigt op omkring 140-150 dollars, som vi så den inden finanskrisen i sommeren 2008, siger Christin Tuxen, senioranalytiker i Danske Bank. Den sidste prisrekord på olie var 147 dollar pr. tønde.

Generelt forventer Danske Bank dog, at olieprisen vil blive handlet til en pris mellem 95 og 120 dollars per tønde det meste af 2011.

Stor risikopræmie

Geopolitiske uroligheder, som vi ser dem i MENA-region, har ifølge Christin Tuxen ikke spillet nogen rolle længe på de globale oliemarkeder.

- Men nu rammer de geopolitiske uroligheder hårdt både politisk og på oliemarkederne. Vi forventer ikke at se Nordsø-olien komme under 100 dollars foreløbig. Med den lagerbeholdning, der er i verden af olie lige nu, burde prisen have ligget på omkring 90 dollars pr. tønde, men på grund af urolighederne i Mellemøsten frygter markederne, at man på et senere tidspunkt vil få faldende olielagre. Derfor ser vi en risikopræmie på ca. 15 dollars, siger hun.

Hun forventer dog, at priserne ved forværrede uroligheder på et tidspunkt vil bremses af et fald i den globale vækst.

- Man skal også være opmærksomme, at oliepriser på et niveau omkring 140-150 dollars vil få en negativ betydning for den globale væks, der vil få efterspørgslen efter olie og dermed få olieprisen til at falde, fordi folk forbruger mindre, siger hun.

Ekstraordinært OPEC-møde


OPEC-landene er bekymret over den stigende oliepris. Derfor vil OPEC-landene helt ekstraordinært diskutere olieprisen i morgen under en international konference, hvor de fleste medlemmer er med.

- Her kunne man sagtens forestille sig, at de vælger at skrue op for hanerne for at forsøge at presse prisen ned igen, siger hun. 

OPEC-landene har tidligere meldt ud, at de ser den optimale pris for en tønde råolie skal ligge på mellem 70 og 90 dollars.

I dag ligger en tønde råolie på Børsen i New York på ca. 89 dollars på grund af meget store reservelagre i USA, mens en tønde råolie fra Nordsøen koster 104 dollars.