Uro i Libyen får olieprisen til at eksplodere

Opstanden i Nordafrika og Mellemøsten ulmer fortsat og får prisen på en tønde råolie til at fortsætte med at stige.

Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kort efter at Saif al-Islam Gaddafi, søn af Libyens mangeårige leder Muarmmar Qaddafi, advarede mod, at urolighederne i Libyen kan føre til borgerkrig og dermed få konsekvenser for landets olieproduktion steg prisen på en tønde råolie med 2,2 pct.

Libyen har Nordafrikas største lager af oliereserver og pumpede i januar i år 1,6 mio. tønder råolie op, hvilket svarer til omtrent 8 pct. af USA's samlede forbrug.

- Den libyske olieproduktion er relativ vigtig på oliemarkedet. Libyen producerer 1,6 mio. tønder olie om dagen, hvilket svarer til to pct. af verdens forbrug. af olie. Den stigende oliepris skyldes ikke kun urolighederne i Libyen, men er især også et resultat af, at uroligheder i et område, som er vigtigt for olieproduktionen, ikke ser ud til at forsvinde foreløbig og kan fortsætte i f.eks. Algeriet, der har samme olieproduktion, siger Christin Tuxen, senioranalytiker fra Danske Bank.

OPEC-landene står for ca. en trejdedel af verdens olieproduktion.

Prisen for én tønde dansk råolie fra Nordsøen er således steget til ca. 104 dollars, mens en tønde åolie på børsen i New York kan købes til 88 dollars. Forskellen skyldes ifølge Christin, at store reservelagre af olie i USA holder prisen nede.

Den høje oliepris kan også mærkes hos de danske bilister, der i dag kan opleve en benzinpris pr. liter på 11,99 kr., hvilket er den højeste pris nogensinde i Danmark.