Uro i Egypten sender benzinpriser i vejret

Den seneste tids uro i Egypten kan på ny betyde benzinpriser på 12 kroner.

Foto: JIM YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne kan endnu engang vente højere priser på benzin.

Sådan lyder vurderingen fra senioranalytiker i Danske Bank Christin Tuxen, efter prisen på råolie tirsdag kom op over 100 dollar per tønde på Brent-noteringen i London.

- En højere varmeregning og en benzinpris på 12 kroner per liter er slet ikke urealistisk, siger Christin Tuxen.

Det er første gang siden oktober 2008, at råolien runder 100 dollar, og det er den seneste tids uro i Egypten, der sender priserne i vejret.

Egyptens egen olieproduktion dækker kun knap 0,8 procent af det daglige globale forbrug, men spreder begivenhederne sig til de omkringliggende lande, kan det få konsekvenser for danskernes pengepung.

- Hvis urolighederne spreder sig til lande som Algeriet og Libyen, som har en noget større olieproduktion, eller hvis der breder sig en generel politisk ustabilitet i Mellemøsten og den Nordafrikanske region, så kan det resultere i yderligere stigninger i priserne, siger Christin Tuxen.

Danskerne skal dog ikke fortvivle helt endnu. Fortsætter priserne med at stige, vil de olieeksporterende landes organisation OPEC nemlig med stor sandsynlighed skrue op for produktionen af olie, så prisen ikke fortsætter sin himmelflugt.

- OPEC har tidligere meldt ud, at hvis prisen overstiger 100 dollar per tønde, vil de reagere.

- De har rigelig olie på lager til at imødegå produktionsforstyrrelser, så på kort sigt burde det ikke blive et problem, hvis olieleverancerne fra Mellemøsten skulle blive forsinkede, siger Christin Tuxen.

OPEC mødes senere på måneden og diskuterer, om olieproduktionen skal hæves.

/ritzau/