Uoverskueligt marked for e-fakturaer

Fakturering. Et stigende antal danske virksomheder investerer i programmer, der kan optimere deres regnskabssystemer til at sende e-fakturaer til kunderne. Men prisen for programmerne svinger voldsomt, og den billige løsning kan ende med at blive dyr i længden.

Da det offentlige for nogle år siden gik over til kun at acceptere e-fakturaer, når det skulle betale regninger, skabte det store problemer for det danske erhvervsliv.

Virksomhederne var ikke gearet til at sende e-fakturaer, og kommuner, amter og andre var umådeligt sløve til at betale regningerne, hvilket i sidste ende betød, at mange virksomheder måtte vente flere måneder ekstra for at få deres penge.

Nu er der så småt ved at være styr på hele mekanismen bag e-faktura, og et stigende antal virksomheder er begyndt at investere i teknologi, der gør det muligt for firmaets økonomisystemer at sende e-faktura uden problemer.

Opkræver et fast beløbMen den teknologi kan være dyrt købt, da markedet er helt nyt og uigennemsigtigt. Således viser ErhvervsBladets pristjek på området, at man som virksomhed skal se sig uhyre godt for, før man investerer flere tusinde kroner i et af de mange programmer, der efterhånden findes.

Priserne på softwaren, der kan håndtere e-fakturaer svinger fra et par hundrede kroner til op imod 10.000 kr., og samtidig er priserne for at sende en faktura vidt forskellig alt efter hvilken software, man investerer i.

De svinger fra alt mellem 20 øre til 2,50 kr., og enkelte af de firmaer, ErhvervsBladet har talt med, opkræver samtidig en månedlig afgift.

Forvirring om priserIfølge konsulent i Dansk Industri Sune Jensen kan de mange forskellige e-faktura-løsninger nemt virke forvirrende for danske virksomheder. Men han fremhæver, at det i høj grad handler om at se på, hvor ofte man i virksomheden opkræver penge via e-fakturaer.

- Virksomhederne skal lave en nøje afregning af, hvor mange fakturaer de sender. For at få klargjort, om det kan betale sig at betale for at få opdateret deres økonomisystem, siger Sune Jensen.

Han understreger, at markedet ydermere er vanskelligt, fordi der er i den første tid var nogle fuplignende firmaer, der forsøgte at slå plat på, at mange virksomheder nu var tvunget til at sende fakturaer elektronisk, når de eksempelvis solgte til kommunen.

Hurtig betalingFor virksomheder med en omsætning på under 15 mio. kr. det gratis at benytte landets to læs ind-bureauer, som også er tilgængelige for virksomheder med en større omsætning for en pris på 10-20 kr. pr faktura.

Chefkonsulent i HTS Henrik Friis peger dog på, at det kan være en god forretning for mange virksomheder at betale for de programmer, der kan sende e-fakturaer fra firmaet. Specielt fordi det er den hurtigste måde at få sine penge på.

- Når firmaerne kan ordne fakturaerne i huset, får de ofte deres penge hurtigere. Med læs ind-bureauerne skal man ofte vente to eller tre dage ekstra, før man får sine penge, så det kan sagtens betale sig at købe programmerne til at håndtere e-fakturaer. Forudsat at firmaet sender mere end blot et par enkelte fakturaer, siger han.