Uopmærksom minister koster staten dyrt

Klima- og energiministeren kendte til et milliardhul i solcelleloven, før loven blev vedtaget. »Dybt kritisabelt,« siger Enhedslisten og Venstre.

Klima, Energi og Bygningsminister Martin Lidegaard i samråd om støtte til solcelleanlæg på Christiansborg tirsdag den 28. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) var ifølge eget udsagn »uopmærksom« på et hul i solcelleloven, der kan koste staten et milliardbeløb og føre til konkurser for danske solcellevirksomheder.

Ministeren var samtidig på kant med sandheden, da han forleden afviste, at han var orienteret om problemerne i loven, inden den blev vedtaget den 19. december 2012. For ministeren var orienteret. Det skete ifølge et notat fra Energistyrelsen den 9. december, hvilket Martin Lidegaard måtte erkende på et hastesamråd i Folketingets Klima- og Energiudvalg i går.

»Jeg har modtaget det bilag. Det er korrekt. [...] Men jeg var ikke opmærksom på, at der var det hul, og at der var det problem. Derfor har jeg ikke orienteret forligskredsen,« sagde ministeren.

Hans uopmærksomhed vil føre til et større tab for statskassen, fordi solcellevirksomheder i en årrække fremover kan hæve ekstra store offentlige tilskud til solcelleanlæg opført på jorden. Energistyrelsen fremlægger i næste uge et skøn på det samlede tab. Et tidligere skøn fra styrelsen lød på syv mia. kr. og måske endda det dobbelte.

Ministerens uopmærksomhed får også en anden konsekvens. Som Berlingske tidligere har beskrevet fik Martin Lidegaard og hans ministerium loven vedtaget uden at gøre Folketinget opmærksom på problemerne. I marts i år fremsatte ministeren så et ændringsforslag for at lukke hullet i loven. I mellemtiden havde flere virksomheder i god tro investeret i større solcelleanlæg, men ikke alle bliver kompenseret i forbindelse med lovændringen, og flere går nu konkurs.Konsekvenserne er altså to-delte: På den ene side koster hullet i statskassen dyrt, og på den anden side koster det virksomheder livet, når man lukker hullet i loven.
 
»Det er dybt kritisabelt det, der er sket. Ansvaret er selvfølgelig ministerens, og derfor må hans reaktion også være at sørge for, at det ikke gentager sig,« siger Per Clausen, energiordfører for Enhedslisten. Han har sammen med Venstre indkaldt ministeren til endnu et samråd.

»Vi anser sagen som meget alvorlig for Martin Lidegaard. Da loven blev vedtaget vidste ministeren, at der var mulighed for et hul i lov. Uanset om han har sovet i timen eller ej, er det hans ansvar,« siger energiordfører Lars Chr. Lilleholt (V).

Ministeren kan »komme ud i alvorlige problemer, hvis han forsøger at smyge udenom«, vurderer professor emeritus i statskundskab ved Københavns Universitet, Tim Knudsen.