Universitetssamarbejde har været centralt for SBT Aqua

Iværksættervirksomheden SBT Aqua vil med en nyopfunden sensor sikre, at dit drikkevand er fri for farlige bakterier. Samarbejdet med Scion og resten af DTU har gjort den tekniske opstart lettere.

Gustav Skands er administrerende direktør i virksom­heden SBT Aqua og etablerede sammen med to andre tidligere DTU-studerende virksomheden i 2013. Foto: David Leth Williams
Læs mere
Fold sammen

Et par spartanske kontorlokaler og et værksted med en løbende håndvask i hjørnet. Umiddelbart ser det ikke ud af meget, men fra de lejede lokaler på Scion DTU har iværksættervirksomheden SBT Aqua adgang til en stor del af campus og er ved at skabe en hygiejnemæssig revolution.

Virksomheden, som er grundlagt af tre DTU-studerende i 2013, er i færd med at udvikle en biosensor, der øjeblikkeligt kan måle indholdet af bakterier og partikler i en vandprøve. Indtil nu har den type målinger krævet langtidskrævende laboratorieanalyser, hvilket er problematisk for både privatpersoner og virksomheder. I værste tilfælde bliver folk i mellemtiden hospitalsindlagt efter at have drukket forurenet drikkevand, og fødevare- eller medicinalvirksomheder kan få ødelagt store produktioner, der skal tilbagekaldes.

Selv om mange før SBT Aqua har forsøgt at takle problemet, er det endnu ikke lykkedes at skabe en elegant løsning. Men den lille virksomhed, der i øjeblikket tæller tre færdiguddannede ansatte og en studentermedhjælper, har allerede vist, at deres produkt fungerer i testlokalet. Sensorchippen bag succesen udviklede de på Danchip på DTU, mens de endnu gik i skole. Næste skridt er nu som selvstændige at optimere produktet til virkelighedens mere uforudsigelige verden.

Og selv om SBT Aqua har sikret sig to års funding fra teknologiske udviklingsprogrammer, en privat investor, samt samarbejde med bryggeriet Royal Unibrew, medicinalvirksomheden ALK-Abelló og en række vandværker, er forbindelsen til Scion og resten af DTU stadig en fordel. Det forklarer administrerende direktør i SBT Aqua Gustav Skands:

»På Scion har vi fået et netværk af andre små virksomheder, og med Danish Tech Challenge (forskerparkens iværksætterkonkurrence, red.) fik vi virkeligt fut i raketten. Og så er det jo dejligt at få stillet nogle gode faciliteter til rådighed. Vi skulle jo ikke investere i andet end nogle kontorborde og computere, så var vi kørende og kunne bruge pengene på komponenter i stedet,« siger han.

Han forklarer, at virksomheden samtidig lejer sig ind i de samme laboratorier på DTU, som de brugte, mens de stadig studerede. Her har de både adgang til udstyr, som ellers ville være dyrt at investere i, og til gode råd og ekspertise fra DTUs ansatte. Blandt andet deres gamle vejledere fra DTU Nanotech.

»Jeg er glad for at bo på Scion og at være tæt på DTU. Hvis vi skal tale med en gammel vejleder eller skal over i laboratoriet, er det jo ikke mere end fem minutter væk til fods,« siger Gustav Skands og tilføjer:

»DTU er jo et stort videnscenter, og det er let at finde de rette forskere. Selv om ingen af os er mikrobiologer, kan vi let gå over til miljøafdelingen og få hjælp fra en af deres professorer.«