Universitet: Vi fik ikke penge for at hjælpe politiet

Amerikansk universitet afviser millionbetaling fra FBI for at afsløre anonyme brugere på det anonyme TOR-net.

TOR-nettet er et net af servere, som sender ens internettrafik på kryds og tværs og dermed gør den stort set umulig at spore, når efterforskere forsøger at lægge deres puslespil. Foto: Iris/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Et amerikansk universitet afviser at have fået penge af forbundspolitiet FBI for at have hacket det såkaldte TOR-net, som bruges, hvis man vil sikre sin anonymitet på Internet.

Software Engineering Institute på Carnegie Mellon University kalder det »ukorrekt«, når flere medier har skrevet, at instituttet har fået en million dollars eller 6,9 millioner kroner for at have bistået FBI med at afsløre identiteten på en række brugere af TOR-nettet, som bruges til at beskytte computeres såkaldte IP-adresser, en slags unikt CPR-nummer, som er adgangsvejen fra en computer til netforbindelsen. Universitetet siger, at det blot har pareret ordre uden betaling, fordi FBI stillede med en retskendelse.

Instituttet finansieres altovervejende gennem det amerikanske forsvarsministerium og benægter ikke, at det har indsamlet de data, som førte til en FBI-aktion mod en række brugere af TOR-nettet i forbindelse med afsløringen af den kriminelle organisation »Silk Road« (Silkevejen), som handlede med blandt andet narkotika og også beskæftigede sig med lejemord.

Oprettet for at hjælpe mod censur

FBI afviste i sidste uge, at man har betalt forskerne.

TOR, som egentlig er en forkortelse for »The Onion Router«, er et netværk af store servere, der fungerer netop som et løg (engelsk: »onion«) med forskellige lag af skaller. Systemet er sat op, så ens internettrafik sendes rundt mellem en lang række servere og dermed bliver stort set umulig at spore. TOR-nettet er oprettet af de amerikanske myndigheder selv som et værktøj, der kan beskytte folks identitet mod overvågning, hvis de bor i lande, hvor regimerne udøver kraftig censur af Internettet. Det bruges derfor af bl.a. mange systemkritikere.

Også kriminelle har selvsagt set muligheder i, at deres færden på nettet ikke umiddelbart kan overvåges, og TOR-nettet har derfor fået ry som et mørkenet.

Alle kan anvende TOR-nettet og dermed undgå at efterlade spor på nettet. Det kræver, at man installerer TOR-internetbrowseren, som er en tilrettet udgave af Firefox, fra www.torproject.org.