Universitet satser egne penge på nye studiepladser

Dansk erhvervsliv skriger på højtuddannede IT-folk. Derfor udvider IT-Universitetet nu for egne penge antallet af studiepladser til softwareudviklere med 50 procent og håber at få flere kvinder til at gå IT-vejen.

Der skal kvikke hoveder med flair for IT til, før man kan udvikle noget som f.eks. disse små fyre – og erhvervslivet skriger på personer med disse kvalifikationer. Arkivfoto: Joe Raedle/Getty Images/AFP Fold sammen
Læs mere

De stadigt højere skrig fra dansk erhvervsliv efter veluddannet, dansk IT-arbejdskraft får nu IT-Universitetet på Amager til at investere fem millioner kroner af egne penge på at kunne tage 50 procent flere studerende – og gerne mange flere kvinder – ind til softwareudvikling fra efteråret.

»I 2015 optog vi 89 studerende på den treårige bacheloruddannelse i software­udvikling. Målet er at optage 135 fra efteråret, for der er rigtigt gode karriere- og jobmuligheder. Egentlig burde vi have ventet på, at der blev skaffet penge i den politiske proces, men vi synes, at det er vigtigt at komme i gang, så bestyrelsen har – indtil videre – besluttet at investere ITUs egen kapital, hvilket det første år koster os fem millioner kroner. Vi skal nok finde den fysiske plads. Vi kan ikke have en situation, hvor der er behov for kandidater og interesse for at studere, og så sige, at vi ikke har plads,« fastslår Mads Tofte, rektor på IT-Universitetet, over for Berlingske.

Manglen på højtuddannede IT-medarbejdere er nu så stor, at danske IT-virksomheder enten skrinlægger opgaver, som de ikke kan få løst, eller begynder at etablere mere eller mindre midlertidige afdelinger i udlandet for alligevel at kunne levere varen. Lige nu mangler alene IT-branchen 3.000 medarbejdere, og 27 procent af de danske IT-virksomheder oplevede sidste år at måtte opgive at besætte en stilling, fordi ingen har de kompetencer, som efterspørges, siger tal fra de danske IT-virksomheders brancheforening, IT-Branchen. Forventningen er, at der vil mangle 8.000 hoveder til ledige stillinger i 2020.

Ledigheden er da også helt nede på tre procent, og de fleste er kun ledige i få måneder. Mange studerende får allerede job under studiet og til pæne lønninger.

Kvinderne skal på banen

»Softwarekandidater hører helt klart til i den hårde ende af IT-spektret. Det er for studerende, der enten har prøvet at programmere eller været gode til naturvidenskab i skolen eller gymnasiet – og det er netop noget af det, som vi vil gøre anderledes i år,« siger Mads Tofte.

IT-Universitetet vil nemlig give ekstra spørgetimer, ekstra øvelser og sætte ekstra undervisere ind for på den måde at kunne få flere kvinder, som ikke i forvejen har erfaring med at programmere, ind på studiet.

»Det er brandærgerligt, at der er så meget talent inden for matematik eller naturvidenskab hos kvinder, som så ikke vælger at læse IT. Man skal lede virkelig længe for at finde områder med tilsvarende gode karriere­muligheder. Derfor er det et meget attraktivt område for unge mennesker,« siger Mads Tofte.

Kun omkring ti procent af de studerende på softwareuddannelsen er i dag kvinder.

Men på IT-Universitetet har kvindelige studerende sidste år oprettet en forening, CodHer, fordi de vil lære at programmere. Her underviser de så hinanden på frivillig basis – og op mod 80 deltager.

Bacheloruddannelsen i softwareudvikling har været udbudt på IT-Universitetet siden 2007 og er en meget populær uddannelse, så mange må afvises. I 2015 søgte 159 den som førsteprioritet, og 100 fik tilbudt en plads.

Man søger via den koordinerede tilmelding med frist omkring sommerferien.

IT-Universitetet har i alt 1.915 fuldtidsstuderende. De fleste - nemlig 1.254 - er kandidatstuderende. Dertil kommer 815 deltidsstuderende og 51 PhD.-studerende.

Opdateret 2016-01-20 kl. 11.40 med nyere elevtal.