Universitet fordobler optag: Nye tropper i kamp mod ledige IT-jobs

Aarhus Universitet fordobler elevtallet på sine IT-uddannelser for at skaffe hænder til de stadig flere ledige IT-jobs i Danmark, hvor hver tredje IT-virksomhed har måttet opgive at finde egnede folk.

Også Aarhus Universitet gør nu klar til at tage flere IT-studerende ind for at bidrage til at løse mangelen på arbejdskraft i den danske IT-verden. Arkivfoto: Jesper Rais, Aarhus Universitet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I forsøget på at skaffe nogle af de folk til de op mod 19.000 IT-jobs, som i 2030 vil mangle i Danmark, fordobler Aarhus Universitet nu elevtallet på sine IT-uddannelser.

Universitetets bestyrelse har sat 67,5 millioner kroner af til en kraftig opnormering af de faglige miljøer på Institut for Datalogi og på Institut for Matematik. Det betyder, at der fremover skal uddannes 190 digitaliseringsspecialister på Institut for Datalogi og 20-30 årligt på Institut for Matematik, ligesom antallet af kandidater med digitale kompetencer på ingeniørområdet skal fordobles.

»Vores ønske er at understøtte det store behov, der findes, for digitaliseringsspecialister og databaseret innovation. Det er målet, at digitaliseringssatsningen skal føre til en fordobling af antallet af dimittender, der er digitaliseringsspecialister i 2023,« siger dekan Niels Chr. Nielsen fra Aarhus Universitets' Science and Technology.

Hver tredje opgiver at finde folk

Allerede i 2012 oplevede en tredjedel af de danske virksomheder udfordringer ved at skaffe IT-specialister, og problemet er ikke blevet mindre siden. I 2016 meldte 51 procent af 3.900 adspurgte danske virksomheder tilbage til EUs statistiske kontor, Eurostat, at de havde oplevet udfordringer ved at rekruttere IT-folk.

I efteråret 2016 var der i Danmark 84.000 ansatte i den danske IT-branche, 2.665 flere end året før.

»Den eneste grund til, at vi ikke er endnu flere i branchen, er, at hver tredje IT-virksomhed simpelt hen har måttet opgive at besætte stillinger, fordi der mangler kvalificeret arbejdskraft,« sagde Birgitte Hass, administrerende direktør i brancheorganisationen IT-Branchen, til Berlingske.

62 procent af de danske IT-virksomheder ser mangelen på folk med rette kompetencer som den største hæmsko for vækst, og 27,5 procent har det seneste år måttet sige nej til ordrer, fordi de ikke kan skaffe arbejdskraften.

Ikke desto mindre omsatte de 350 medlemmer af Dansk Industris brancheorganisation for IT og tele, DI Digital, tilsammen for 235,8 milliarder kroner i Danmark i 2016 - den største omsætning nogen sinde.

En af dem, der har brug for folk, er softwarevirksomheden Systematic i Aarhus, som leverer software og IT til bl.a. forsvaret og sundhedssektoren.

»De sidste to år har vi oprettet 300 nye stillinger og har tidligere oplevet udfordringer i at finde højt kvalificerede kandidater,« siger administrerende direktør Michael Holm, som glæder sig over Aarhus Universitets ekstra satsning.

Regioner: Danmark behøver en teknologipagt

En nylig rapport fra blandt andre Oxford University og konsulenthuset PricewaterhouseCoopers (PwC) for EU-Kommissionen viser, at der ud over den tung IT-ekspertise er et stort behov overalt i Europa for folk, der kan kombinere IT-viden med et forretningsperspektiv, sådan som blandt andet IT-Universitetet på Amager i København forsøger at give sine studerende. IT-Universitetet opretter fra sommeren en helt ny uddannelse af datavidenskabsspecialister, som kan håndtere store datamængder. I første omgang tages 50 studerende ind  på den treårige bacheloruddannelse, senere skal der udvides til 100.

Udsigten til at mangle hænder har fået Danske Regioner til at udarbejde et digitalt vækstudspil med ti anbefalinger til, hvordan det i alle dele af landet skal lykkes at skaffe de fornødne kræfter blandt især IT-specialister til det ventende arbejde.

Regionerne mener blandt andet, at Danmark har brug for en teknologipagt, som den kendes fra Holland, hvor alle går sammen om det fælles mål at få uddannet flere specialister. Samtidig skal der sættes ind for at forhindre, at internationale studerende forlader Danmark, så snart de er færdig med deres uddannelse her. Det gør lige nu fire ud af ti. Endelig vil regionerne bidrage til at forbedre samarbejdet mellem uddannelser og virksomheder, nu hvor både skoler og virksomheder har travlt og derfor ofte ikke den fornødne tid til at inspirere flere elever til at vælge en karriere inden for IT og dermed nærmest kunne sluse de studerende direkte ud i jobs.

Mobilverdenen i rivende udvikling

Et andet område, som bidrager til at tømme markedet for ledige hænder, er mobilverdenen og udviklingen af de mange applikationer eller apps.

Rapporten »Jobs in Apps«, som konsulentfirmaet Copenhagen Economics præsenterede for to uger siden, lægger op til, at der i Norden frem mod 2021 vil kunne skabes over 100.000 nye arbejdspladser inden for skabelsen af apps, heraf de 30.000 i Danmark. Her er der med den brede pensel allerede 34.500 arbejdspladser, hvilket er mere end dobbelt så mange pr. millioner indbyggere som gennemsnittet i EU og andelsmæssigt flere end i USA.