Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
På Unimercos hovedkvarter, den 22.000 kvadratmeter store fabrik i Sunds ved Herning, er der nemlig ikke skyggen af en væg, der deler luften og udsynet mellem medarbejderne, lige med undtagelse af toiletterne, hvor der trods alt er plads til at sende en tanke.
Omkring kantinen er der kun gennemsigtige glasvægge, og støj fra produktionsmaskinerne er der taget hånd om ved udvidede støjdæmpere. Og det er konceptet på alle Unimercos filialer rundt omkring i verden.
"Sådan har det egentlig været helt siden 1990. Idéen kom, fordi vi har brug for at kunne koordinere alting, og når man kan se hinanden og ikke er fysisk adskilt i hverdagen, kommer man også automatisk til at kende hinanden bedre, og det giver trivsel og bedre arbejdsgange. Det er simpelt og ligetil," siger administrerende direktør i Unimerco Kenneth Iversen.
Som kollegaer vi dele
For at imødekomme globaliseringen og udenlandske kunder, er Unimerco netop i dag blevet solgt til det japanske konglomerat Kyocera, der overtager pr. 11. juli i år. Unimerco fortsætter dog alle aktiviteter som selvstændig enhed i Kyocera-gruppen, og det samme gælder ledelse og alle medarbejdere.
Modsat mange andre virksomheder er langt de fleste medarbejdere aktionærer i Unimerco, og på den måde kommer 418 ansatte til at få en bid af den 1,44 mia. kr. store salgs-kage. Det er næsten 3,5 mio. kr. per person i gennemsnit.
"Det er en del af samme filosofi – at vi er i samme båd, og det at drive virksomhed er et fælles projekt. At medarbejderne har ejermuligheder giver en større ansvarsfølelse, og vi føler, at det har været medvirkende til den gode udvikling, Unimerco har gennemgået de senere år.
Mere end et par 100 medarbejdere bliver således millionærer ved det her salg – i hvert fald før skattemyndighederne har været der," siger Kenneth Iversen.
Han understreger, at det er godt, at succesen bliver delt mellem så mange medarbejdere, og at det er et lille stykke dansk erhvervshistorie, Unimerco skriver i dag. Samtidig forsikrer han, at der ikke vil blive ændret ved den særlige medarbejderkultur, selv om virksomheden vokser og ekspanderer til nye markeder.