Unibrew vokser sig markant større med milliardopkøb

Royal Unibrew brød torsdag morgen den notoriske sommerstilhed på aktiemarkedet med opsigtvækkende nyt, da Danmarks næststørste bryggeri fortalte om købet af den finske virksomhed Hartwall.

Administrerende direktør i Unibrew Henrik Brandt Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

2,8 mia. kr. må Royal Unibrew smide for Finlands næststørste bryggerikoncern, der hidtil har været ejet af hollandske Heineken. Det må betegnes som et betydeligt beløb for den Faxe-baserede virksomhed, der inden opkøbet havde en markedsværdi på 5,4 mia. kr.

Men chancen for at blive en af de største spillere på det finske marked kunne Royal Unibrew ikke vende ryggen til, forklarer Unibrew-boss Henrik Brandt i et interview med Ritzau Finans.

- Der opstod en unik mulighed, som der sjældent gør, og det er klart, at det måtte vi kigge på. Det har vi også hele tiden sagt, at vi ville. Købet er helt i overensstemmelse med vores overordnede strategi, og det ligger inden for vores geografiske område. Virksomheden minder på mange måder om vores danske virksomhed, siger Henrik Brandt.

Men med købet stopper Royal Unibrew midlertidigt med at udbetale udbytte til sine aktionærer indtil 2015. Også selskabets tilbagekøb af egne aktier sættes i bero, og det vender med ét slag synet på Unibrew-aktien fra et investeringsperspektiv, mener analytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

- Som jeg lidt havde frygtet på forhånd, så er det virkelig noget af en mundfuld for Unibrew at skulle sluge så stort et bryggeri. Det betyder, at investeringscasen vender 180 grader. Fra et uhyre stabilt cash flow er det nu en helt ny investering, hvor man skal indregne integration af et stort opkøb, og hvor aktietilbagekøb og ordinært udbytte også stopper i 2014, siger Morten Imsgard til Ritzau Finans og uddyber:

- Fra at være en af de bedste udbyttecases på den danske fondsbørs, går det lige pludselig helt i stå. Så hvis det er det, man har købt aktien for, så får man et chok her til morgen. De nuværende aktionærer betaler for det her opkøb på kort sigt, men så får man det forhåbentlig tilbage på lidt længere sigt.

Modtagelsen fra selskabets aktionærer er da også noget lunken. Aktien falder ved 10.45-tiden omkring 6,4 pct. til 512 kr.

Henrik Brandt mener dog ikke, at han svigter sine aktionærer.

- Jeg har hele tiden sagt, at det var en del af vores strategi at konsolidere os, hvis muligheden opstod. Så ville vi først tale med bankerne, kigge på vores tilbagekøbsprogram og om nødvendigt midlertidigt stoppe udbytteudbetaling. Og jeg har hele tiden i lyset af vores klare udlodningspolitik sagt, at vi ikke har tænkt os at lægge pengene i banken.

- Vi gældsætter os, og vi ønsker at få bragt gælden hurtigt ned. Det får vi gjort relativt hurtigt, og vi genoptager vi udbytteudbetalingen fra 2015 igen, lover Henrik Brandt.

De knap 3 mia. kr. finder Royal Unibrew via banklån og en rettet emission mod Hartwall Capital, der er ejet af det finske bryggeris grundlæggere. Efterfølgende vil Hartwall Capital eje knap 10 pct. af aktierne i det danske bryggeri.

På et enkelt punkt ændrer opkøbet Royal Unibrews langsigtede forventninger. Den tidligere målsætning om en driftsmargin, EBIT, omkring 14 pct. på mellemlang sigt erstattes nu af et mål om en EBIT-margin på 13 pct. Selskabet fastholder foreløbigt sine forventninger til regnskabsåret 2013, men ventes at opdatere forventningerne, når købet af Hartwall, der i 2012 omsatte for 2,3 mia. kr., går endeligt igennem.

- Der er mulighed for at forbedre forretningen fremadrettet. Hartwalls indtjening er ikke lige så stærk, som Unibrews er i Danmark lige nu, så der er muligheder. Unibrew er desuden en rigtig fornuftig toer i Danmark, så forudsætningerne for at drive det her videre på det finske marked er til stede, vurderer Morten Imsgard.

Købet af Hartwall er betinget af de estiske konkurrencemyndigheders godkendelse og af sædvanligt samtykke fra samarbejdspartnere, der ventes at foreligge senest i fjerde kvartal.

/ritzau/FINANS