Unibrew-formand: Dårligere lønpakke til ledelsen

Royal Unibrews bestyrelsesformand, Steen Weirsøe, mener, at man har forringet den daglige ledelses lønpakker markant ved at annullere selskabets optionsprogram og i stedet udbetalt en kontant bonus.

Royal Unibrews bestyrelsesformand, Steen Weirsøe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Royal Unibrews aktieoptionsprogram for 2008-2010 er annulleret med øjeblikkelig virkning, men de to direktionsmedlemmer og de 15 ledende medarbejdere får til gengæld udbetalt en samlet bonus på 2,5 mio. kr. Bestyrelsen har ændret på lønpakkerne, fordi man frygtede, at optionsprogrammet ville forgylde ledelsen mere end rimeligt, fortæller bestyrelsesformand Steen Weirsøe.

»Årsagen til ændringen er, at markedsværdien for vores aktier er kommet så lavt ned, at 'upsiden' på aktierne kan blive meget voldsom. Hvis aktierne f.eks. stiger til niveauet for et halvt år siden, ville optionsprogrammet betyde, at Royal Unibrew-ledelsen fik udbetalt et meget stort beløb. Vi vil undgå disse meget store udbetalinger, der muligvis ville kunne blive opfattet som et problem af vores aktionærer,« siger Steen Weirsøe.

Er den kontante betaling på 2,5 mio. kr. i stedet for optionerne en forringelse af ledelsens lønpakker?

»Ja, det er en klar forringelse af ledelsens lønpakker. Uden optionsprogrammet er der ikke mulighed for så store gevinster, og det kontante beløb er et overskueligt beløb. Aktiernes udgangspunkt efter 2008-regnskabet er jo meget lavt, og hermed ville optionerne give mulighed for uforholdsmæssigt store gevinster.«

Men et optionsprogram er vel netop en lodseddel, hvor man tjener godt, hvis kursen stiger og ikke får noget, hvis den falder. Hvorfor ikke beholde dette incitament og dermed undgå at give ledelsen ekstra kontanter?

»Der skal være en form for balance i, hvad ledelsen får, og hvordan selskabet udvikler sig. Jeg tror, at mange aktionærer kan synes, at det er i overkanten, hvis ledelsen bliver forgyldt i tilfælde af, at aktiekursen nærmer sig det niveau, der var gældende for blot et år siden.«

Er det ikke forkert at give et ekstra kontant beløb til en ledelse, der har siddet i spidsen for selskabet i en periode, hvor selskabets aktier er faldet markant?

»Dette kontante beløb er formentlig væsentligt lavere, end det beløb de ville have fået med optionsprogrammet. Ellers skulle det godt nok gå dårligt. Man må huske, at optionsprogrammet blev aftalt på et tidspunkt, hvor aktiekursen var ti gange så høj som i dag. Dermed er forudsætningerne ændret markant, fordi de nye optioner ville kunne betyde, at ledelsen bliver forgyldt på et forkert grundlag.«

Kan du forstå, hvis der er aktionærer, som undrer sig og nu overvejer, om det kasserede optionsprogram i første omgang har været strikket rigtigt sammen?

»Jeg tror, at aktionærerne er glade. Det er en god ting, at vi går ud af optionsprogrammet, når aktiernes udgangspunkt er så lavt, at vi risikere at skulle udbetale meget store beløb senere.«


Fik du læst:

Dansk øl løb med dobbelt guld

Sidste omgang på Valby Bakke

Ølproducent raser over erotisk reklamefilm