Unibrew-ejer fanget i ingenmandsland

Fremtiden for store aktieposter i Royal Unibrew og ejendomsselskabet Landic er fortsat mere end uvis. Ejeren Stodir har endnu engang fået forlænget en betalingsstandsning.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Kapitalfonden Stodir, der bl.a. ejer en fjerdedel af Royal Unibrew, får endnu en chance for at redde de stumper, som er tilbage efter Islands økonomiske kollaps.

Reykjaviks byret forlængede sent torsdag en betalingsstandsning til 6. april - betalingsstandsningen løber nu på fjerde måned og er allerede blevet forlænget en gang før. Ifølge selskabet er det sket med støtte fra kreditorerne, hvoraf flere også selv er i problemer.

"Stodirs ledelse har haft mange møder med selskabets kreditorer, men nogle af dem er også i betalingsstandsning eller under konkurs, hvilket har besværliggjort processen betydeligt," hedder det i en meddelelse fra selskabet.

Men selv om det indtil videre er lykkedes for Stodir - tidligere FL Group - at holde konkursen fra døren, er problemerne langt fra ovre.

Ifølge Stodir er aktiverne blevet mere end halveret med 200 mia. islandske kr. de seneste seks måneder, og Stodir har nu en negativ egenkapital på 111 mia. islandske kr. Hullet i kassen svarer til knap tre mia. danske kr. ved den seneste kurs - men det siger ikke meget, fordi Nationalbanken siden 10. december slet ikke har kunnet fastsætte en kurs.

Bryder Stodir sammen vil det betyde, at bryggeriet Royal Unibrew og Landic Property med en lang række danske pragtejendomme får et konkursbo som storaktionær; alternativt bliver ejerne en række nationaliserede, islandske banker.

Symbol på krisen
Herhjemme er Stodir bedst kendt under det tidligere navn FL Group, der i et par år ejede det nu krakkede Sterling, ligesom ca. ti pct. af B&O har været i porteføljen.

Hovedaktionæren i Stodir er også ganske velkendt her i landet, da det er Jón Ásgeir, der købte bl.a. Magasin, Illum og Merlin under stor virak.

Stodir, der på dansk betyder rygrad eller støtte, var afgørende for de islandske "finansvikingers" udenlandske erobringstogt. Umiddelbart inden selskabet blev afnoteret i sommers og Island kollapsede, var balancen ved datidens kurs på ca. 25 mia. danske kr., og selv om selskabet ofte er blevet beskyldt for at puste værdierne op ved at bytte aktiver med nærtstående parter, giver det alligevel et indtryk af forretningens store omfang. Og af nedturens proportioner.

Nye aktionærer
Festen sluttede meget brat, da den islandske stat overtog banken Glitnir sidst i september. Der gjorde med ét slag Stodirs største aktiv værdiløst og sendte selskabet direkte ud i den betalingsstandsning, som selskabet altså endnu er i.

Stodir er fanget i et forsøg på at forsvare stærkt forringede aktieposter og samtidig realisere andre værdier for at komme ud af skruetvingen:

»Stodir har forsøgt at sælge nogle af selskabets unoterede aktiver, men uden succes. Samtidig har selskabet undgået at sælge sine børsnoterede aktiver i en periode med exceptionelt lav markedsværdi,« forklarer selskabet.

Nu går redningsplanen i stedet på, at de nuværende aktionærers aktiekapital bliver nedskrevet til nul, mens kreditorerne skal acceptere at konvertere gældsposterne til ny aktiekapital.

Selskabet har med torsdagens afgørelse vundet et par måneder til at genneføre den øvelse.