Ung iværksætter mistede alt: Nu er hendes firma 90 millioner værd

Camilla Lastein skulle grueligt meget igennem, før hendes gode idé blev til virkelighed. I Business-podcasten »Succes Kriteriet« fortæller hun om rejsen, der på godt og ondt førte til Lix Technology, som i dag er 90 mio. værd.

Kvinden bag Lix Technology, Camilla Lastein (tv.), er gæst hos Ane Cortzen i den nye udgave af Business-podcasten »Succes Kriteriet«, hvor hun fortæller, hvordan man holder ud, når det ser sortest ud. Foto: Sofie Mathiassen Fold sammen
Læs mere

Da Camilla Lastein var studerende, blev hun træt af hele tiden at slæbe på de tunge bøger og betale det hvide ud af øjnene for dem. I nutidens digitaliserede verden måtte der findes en nemmere løsning, tænkte hun.

Derfor begyndte Camilla Lastein at kigge på mulighederne for at udvikle det, der i dag er kendt som Lix Technology – en slags Spotify for studiebøger. Men det har været nemmere sagt end gjort.

»Forlagsbranchen er en meget hård branche at håndtere. Det er nogle meget gammeldags og konservative mennesker, man sidder over for ved forhandlingsbordet,« fortæller hun i det nyeste afsnit af Business-podcasten ­Succes Kriteriet, som denne gang handler om de personlige omkostninger ved iværksætteri.

I januar 2014 droppede Camilla Lastein ud af studiet for at arbejde fuldtid med sit projekt. Startkapital havde hun ingen af, så hun opsagde sin lejlighed, flyttede hjem til sin mor og begyndte at spare penge op – bl.a. ved at arbejde som tjener på Jensens Bøfhus. Hun opgav al fritid og gik i søsterens aflagte tøj.

»Det var en meget svær tid, men jeg vidste, det var noget, der ville have sin gang på jorden. Jeg havde nok naiv tro på mig selv til at vide, at det ville lykkes,« lyder det fra den 23-­årige iværksætter.

I løbet af et halvt år fik hun sparet 50.000 kroner sammen, og efter flere afslag fra banken endte hun med at overtale den til et privatlån på 150.000 kroner.

»Det tog tre måneder, og jeg fik nej rigtig mange gange. Det endte med, at jeg måtte ­underskrive en livsforsikring for at få lov til at låne 150.000,« fortæller hun.

Med pengene på lommen stødte hun ind i sin næste udfordring: teknikken.

»I begyndelsen er det fortællingen om hønen eller ægget. Forlagene ville se en platform for at skrive kontrakt, men ­investorerne, som skulle ­funde platformen, ville se kontrakter med forlagene først, så jeg blev nødt til at lave en platform for at overbevise forlagene,« forklarer Camilla ­Lastein.

Hun gik til et eksternt firma, der skulle udvikle startpakken på den digitale løsning for Lix Technology. Men hun endte med at blive snydt.

»Der blev faktureret lidt over 200.000 kroner, og jeg fik ikke andet ud af det end nogle møder og et powerpoint-show, som jeg selv havde lavet det meste af,« fortæller Camilla Lastein.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes her. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

En partner reddede dagen

I slutningen af 2014 stod Camilla Lastein igen uden nogen egenkapital, hun kunne smide i projektet, og med en kæmpegæld i banken. Hun flyttede ind på en venindes sofa i Aarhus, og så sin første virksomhed gå konkurs i begyndelsen af 2015, fordi pengene var brugt uden at få skaffet investeringer. Gejsten for projektet var dog ikke gået tabt.

»For mig var det ikke en mulighed at give op. Jeg følte, jeg var kommet langt. Det var en skam, hvis det var den manglende platform, der skulle stoppe det,« fortæller hun.

Camilla Lastein startede projektet op igen og mødte ­Kasper Enggaard Krog, der arbejdede i en ­marketingsvirksomhed. Han blev partner i projektet og investerede sine egne penge.

»Det er altid nemt at komme med råd i bagklogskabens lys, men en partner fra begyndelsen ville have været ekstremt værdifuld. Det bedste, folk kan gøre, er at alliere sig med en teknisk person, som man stoler på. Hvis du ikke selv er teknisk, kan folk virkelig løbe om hjørner med dig,« lyder et af de gode råd fra Camilla Lastein.

Efterfølgende er det gået hurtigt for Lix Technology, som i dag er værdisat til 90 mio. kroner.

Denne uges business angel er Jacob Ris­gaard, ejer og stifter af Coolshop.com og Coolrunner.dk. Han leder efter iværksættere, som brænder for deres idé og er villig til at arbejde døgnet rundt.

Til slut i den nye udgave af »Succes Kriteriet« giver Nordeas eksperter gode råd til iværksætteriet. I dette afsnit er det forbrugerøkonom Ann Lehmann Ericsen, som giver sine bud på, hvordan man bedst forbereder sig på worst case scenario som iværksætter.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes her. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.