Ung dansker stryger helt til tops i tysk discountgigant

Det bliver en dansker, der skal føre den tyske detailkæde Lidl, når den nuværende topchef fratræder sin stilling.

Jesper Højer, 38, kommer til at stå i spidsen for flere 200.000 ansatte, når han overtager posten som direktør i discountkæden Lidl. PR/REUTESR/Philippe Wojazer
Læs mere
Fold sammen

Den tyske, globale discountkæde Lidl med 215.000 ansatte får en dansker på selskabets øverste post.

Selskabet, der ejer Lidl-kæden, Schwarz Gruppe fortæller i en kortfattet meddelelse, at Lidls nuværende topchef, 43-årige Sven Seidel, forlader jobbet. Han kom til Lidl i 2014 fra Porsche. Forklaringen på, at 38-årige Jesper Højer nu erstatter Sven Seidel, er strategiske uenigheder i ledelsen, hedder det i meddelelsen.

Et stridspunkt var ifølge det veloplyste tyske erhvervsmedie Handelsblatt spørgsmålet om, hvor aggressivt Lidl skulle satse på internethandel. Sven Seidel har udviklet Lidl Express, hvor man skulle købe ind på nettet og afhente i butikkerne. Den service burde være startet i december sidste år, men der har hele tiden været uoverensstemmelser om projektet, skriver erhvervsmediet.

Fra egne rækker

Den nye topchef kommer fra Lidls egne rækker. Jesper Højer har været i kæden i mere end et årti, hvor han blandt andet har haft ledende positioner i Lidl International.

Tilbage i 2005 havde han ansvaret for indkøb af fiskeprodukter i den tyske afdeling. I 2013 blev Jesper Højer ny global indkøbschef og indlemmet i koncerndirektionen. Inden da var han landechef for Lidl i Belgien. Her har han leveret gode resultater og på tre år løftet selskabets markedsandel med 50 procent.

Og nu står Jesper Højer altså over for sin formentlig hidtil største opgave med at få Lidl til at vokse i USA, hvor også den tyske konkurrent Aldi lige nu satser stort på at vinde frem.

En anden storsatsning, som danskeren skal tage sig af, er det britiske marked, hvor Lidl ventes at investere 13 milliarder kroner over de næste tre år. Det skal ifølge det engelske finansmedie Management Today munde ud i opførelsen af 40-50 butikker årligt.

Rig tysker

Når Jesper Højer skal drøfte Lidls fremtid, kommer han til at sidde over for en af tysk erhvervsliv tungeste skikkelser. Schwarz Gruppe er nemlig ejet af manden, der anses for at være Tysklands rigeste mand, Dieter Schwarz. Han har ifølge Forbes en formue på godt 130 milliarder kroner.

I det forgangne regnskabsår omsatte Lidl for knap 500 milliarder danske kroner. Lidl har over 10.000 butikker og er blandt Tysklands og verdens største lavprissupermarkeder.

Jesper Højer er langt fra den første dansker i høje stillinger i tysk erhvervsliv. Kasper Rørsted har tidligere sat sig på posten som direktør for Adidas, imens Siemens har fået Jim Hagemann Snabe som bestyrelsesformand.

Jesper Højer er uddannet på Handelshøjskolen i Aarhus.