Undertøjsmilliardær forlader tronen efter 57 år

Mangemilliardæren Les Wexner sælger 55 pct. af sine aktier i lingerivirksomheden Victoria's Secret og fratræder stillingen som topchef og formand for moderselskabet L Brands.

82-årige Les Wexner stopper som topchef for undertøjsimperiet Victoria's Secret, som han selv skabte for 57 år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Timothy A. Clary/AFP/Ritzau Scanpix

Les Wexner er manden bag undertøjsbrandet Victoria's Secret, som i dag er en af de største lingerivirksomheder i verden.

Han har i hele 57 år beskæftiget sig med letpåklædte »angels« på catwalken, hvor han har formået at bygge en forretning op omkring sexappeal med stor succes. Men nu er tiden inde for den 82-årige Les Wexner til at trække sig tilbage, og torsdag annoncerede han, at han ikke længere vil stå i spidsen for undertøjsbrandet.

I forbindelse med sin fratrædelse som både topchef og formand for Victoria's Secrets moderselskab, L Brands, sælger Les Wexner 55 pct. af sine aktier til den amerikanske investeringsvirksomhed Sycamore Partners til en værdi af 525 millioner dollar. Det svarer til 3,5 milliarder danske kroner.

I forbindelse med handlen blev L Brands vurderet til en samlet værdi af 1,1 milliarder dollar.

En ydmyg start på en skandaleramt virksomhed

Les Wexner stiftede L Brands tilbage i 1963 med en startkapital på 5.000 dollar, som han havde lånt af sin tante. I forbindelse med sin fratrædelse skrev han en mail ud til sine medarbejdere, hvori han mindedes virksomhedens begyndelse.

»I dag føles som den dag, hvor min tante tilbød mig en ny start. I dag er begyndelsen på et vigtigt og nyt kapitel i virksomhedens udvikling,« skrev Les Wexner til sine ansatte.

Men det har ikke kun været lutter lagkage på menuen for den succesfulde undertøjsvirksomhed og manden bag.

Les Wexner blev bl.a. hevet ind i en skandale, da han havde et mangeårigt venskab med den dømte seksualforbryder og tidligere amerikanske finansmand Jeffrey Epstein. Wexner hyrede endda sin gamle ven som rådgiver, inden skandalen ramte, hvorefter han afbrød venskabet.

Derudover har selve Victoria's Secret været ude i flere skandaler. Kritikken er især gået på, at der har været mangel på mangfoldighed på podiet til de famøse Victoria's Secret Fashion Show, som blev aflyst sidste år.

Showet har, siden det blev lanceret i 1995, været en stor populærkulturel begivenhed, hvor flere millioner så med hjemme i stuerne. Blandt andet fordi store musikere som Taylor Swift, Rihanna og Justin Timberlake har optrådt side om side med de langbenede undertøjsmodeller på catwalken.

Men i 2018 mødte showet en mur, hvor de havde det laveste antal seere nogensinde, hvilket resulterede i, at der ikke har været et show sidenhen.

Derfor måtte undetøjsbrandet sadle om og begynde at inkludere mere kropsdiversitet i sine kampagner. Eksempelvis har de introduceret en transkønnet model, som ovenikøbet er dansker.