Underskriftindsamling: Tusindvis af kunder forlader Nordea, hvis banken flytter fra Sverige

Hvis Nordea vil beholde sine svenske kunder, må den hellere blive i Sverige.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I morgen den 30. maj afgør Nordea formentlig sin egen fremtidige geografiske skæbne på et bestyrelsesmøde. Baggrunden for flytteplanerne er, at den svenske regering har foreslået en stigning i afgiften til den såkaldte resolutionsreserve. Afgiften vil betyde cirka 5 mia. svenske kr. højere omkostninger for Nordea.

Men flytter Nordea fra Sverige, flytter en del kunder fra banken. Det skriver det svenske medie SvD. Flere af bankens kunder har påbegyndt en underskriftindsamling under navnet »Lämnar ni Sverige så lämnar vi er«, som oversat betyder »Forlader I Sverige, så forlader vi jer«. Klar tale.

Indtil videre ser det ud til, at Nordea vil miste 10.067 kunder, hvis disse gør alvor af den digitale underskrift, de har tegnet. En af mændende bag Skiftet, som organisationen bag underskriftindsamlingen kalder sig, hedder Robin Zachari. Han går under titlen kabinetchef, og fortæller, at det her kun er første skridt for de svenske bankkunder.

»Det her handler ikke kun om Nordea. Det er en forebyggende position, som vi har indtaget. Bankerne kan ikke tage os for givet,« siger kabinetchefen fra Skiftet til SvD.

Organisationen er imod, at Nordea ikke vil betale den førnævnte resolutionsreserve, der står til at stige. Og kabinetchef Robin Zachari forudser, at andre banker vil følge trop, hvis Nordea flytter.

»De andre banker bliver også påvirkede af resolutionsafgiften. Det, vi vil sige, er, at hvis I forlader os, forlader vi jer,« siger han og tilføjer, at målet kort og godt er at forberede folk på at skifte bank.

Hos Nordea er man ikke meget for at kommentere på den mulige kundeafgang.

»Det er for tidligt at sige noget om det. Vi har ikke taget nogen beslutningen endnu,« siger Petter Brunnberg, der er pressechef i Nordea til SvD. For et par måneder siden kommenterede Nordeas topchef, Casper von Koskull sagen til den svenske avis Dagens Industri.

»Bare resolutionsafgiften gør, at vi ikke kan sige, at vi har samme spilleregler i Sverige som i resten af Europa. Det gør, at vi naturligvis må overvåge og undersøge, hvad der findes af alternativer,« sagde Casper von Koskull dengang.

Nordea har diskuteret flytningen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), har han tidligere fortalt til Bloomberg. Her sagde ministeren, at Nordea ikke skulle være bange for høje skatter i Danmark.

»Vi ønsker at reducere skatter og afgifter og vil ikke introducere flere regler. Vores svar vil altid være færre regler,« sagde Brian Mikkelsen til Bloomberg News. Her får han dog konkurrence fra nordisk kant, da den finske statsminister Juha Sipilä også hilser Nordea velkommen i landet med de 1000 søer.