Under et stort show satte Danmark sin underskrift på et »super værktøj« – men det er uklart, om regeringen har tænkt sig at bruge det

Danmark har sammen med 24 andre europæiske lande underskrevet en erklæring i EU-regi om at forbedre vilkårene for iværksættere på tværs af kontinentet. Erklæringen indeholder konkrete forslag til en effektiv iværksætterpolitik, men det er uvist, om regeringen overhovedet har tænkt sig at følge de forslag, der er skrevet under på.

Den portugisiske premierminister, António Costa, deltog i det store show på EUs digitale dag, hvor 24 europæiske lande underskrev en erklæring om at forbedre iværksættermiljøerne på tværs af kontinentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Antonia Pedro Santos/EPA/Ritzau Scanpix

Det var nærmest på Melodi Grand Prix-manér, at EUs årlige digitale dag løb af stablen sidste fredag med et stort anlagt digitalt show med videoforbindelser på tværs af kontinentet.

Land for land var på skift på storskærmen, og umiddelbart efter Spanien blev ordet og opmærksomheden sendt videre til Danmark, hvor en chef i Erhvervsministeriet var regeringens repræsentant. Han lagde ud med at understrege, hvor »vigtigt« og »godt« samlingspunktet for dagen var:

Danmark har sammen med 24 andre europæiske lande underskrevet en erklæring om at understøtte et bedre iværksættermiljø på tværs af landene for blandt andet at kæmpe sig igennem corona- og klimakrisen.

»Vi er store tilhængere af erklæringens budskab. Startups og scaleups er en essentiel del af den europæiske økonomi, og vi kan gøre det endnu bedre,« fortsatte regeringens repræsentant til stor begejstring for værten, der takkede og sagde, at det var »en ære at få jeres underskrift på denne erklæring«, inden hun gav ordet til Litauen.

Det store show står i stor kontrast til den larmende stilhed, der siden har været i Danmark om regeringens underskrift på erklæringen. Ingen pressemeddelelser. Ingen interview. Ingen opslag på sociale medier.

Ingenting.

Betydningen for dansk politik

Det er ellers ikke småting, der står i erklæringen. Blandt andet beskriver erklæringen otte såkaldte best practices for stærkere europæiske iværksættermiljøer. Altså otte forslag fra europæisk side om, hvordan lande som Danmark kan forbedre vilkårene for iværksætteri.

Det første på listen handler eksempelvis om kapitalkravet til at stifte et selskab, hvor det beskrives, at stiftelsen af et selskab ikke bør koste mere end 100 euro. Altså knap 750 kroner, hvilket står i skærende kontrast til det nuværende kapitalkrav på 40.000 kroner for at stifte et anpartsselskab i Danmark.

Berlingske har derfor spurgt Erhvervsministeriet, hvilken betydning man lægger i underskriften, og om regeringen har tænkt sig at udarbejde en konkret politik baseret på de såkaldte best practices, eksempelvis ved at sænke kapitalkravet.

Til det har Erhvervsministeriet skriftligt svaret, at »den danske regering støtter, at der på europæisk plan sættes fokus på iværksætteri, og hvordan det fremmes på tværs af EU. Regeringen er positiv over for erklæringens formål om at styrke det europæiske startupmiljø, da startups og scaleups er en essentiel del af den europæiske økonomi.«

I forhold til forslagene fra EU skriver ministeriet:

»Ud af de otte initiativer tog den danske regering forbehold for ét enkelt initiativ angående beskatning af henholdsvis medarbejderoptioner og investorer i iværksætteri, da sådanne særordninger ikke stemmer overens med måden, vi beskatter i Danmark.«

Spørgsmålet, om man så har tænkt sig at arbejde på de øvrige tiltag, forbliver ubesvaret. Der er dermed intet, der tyder på, at regeringens underskrift på den europæiske erklæring får nogen konkret betydning for dansk iværksætterpolitik, som det ser ud lige nu. Og det var lige præcis det, der var frygten for en af de danske iagttagere.

»Der bliver talt med to tunger«

Peter Kofler er formand for Dansk Iværksætter Forening og har nøje fulgt de europæiske tiltag for at styrke iværksættermiljøerne på tværs af Europa. Derfor var det også med stor glæde, at han kunne se Danmark stå på listen over medunderskrivere. Han havde dog sine bange anelser:

»Endelig ligger der konkrete politiske tiltag, som man ved virker og skaber resultater, så jeg er da lykkelig over, at Danmark har tilsluttet sig. Men hvis der er et stort tilbageløb fyldt med forbehold derfra, så kommer det egentligt ikke bag på mig, og det er ret symptomatisk for den måde, der bliver drevet iværksætterpolitik på i Danmark,« siger Peter Kofler og uddyber:

»Der bliver talt med to tunger. På den ene side så giver alle politiske partier udtryk for, at de knuselsker iværksætterne, men på den anden side: Når det virkelig gælder, så gør man ikke noget, og det forbliver symbolsk.«

Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætter Forening, er glad for, at Danmark har underskrevet erklæringen i EU. Men han frygter, at den ikke på indflydelse på den danske iværksætterpolitik. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Han er bekymret for, at de øvrige europæiske lande vil vælge at følge de politiske forslag, og Danmark ikke gør.

»Så løber de andre lande Danmark over ende, for det er et super værktøj,« siger Peter Kofler.

Fra EUs side går man meget op i erklæringen. I en meddelelse i forbindelse med underskrivningen fremgår det eksempelvis, at man har identificeret disse best practices, som er »kendetegnende for et vækstvenligt miljø«:

»Sådan et miljø er centralt for EUs overgang til en bæredygtig, modstandsdygtig, åben og digital økonomi og frigørelsen af det enorme potentiale for innovation og vækst i startups.«

Samtidig fremgår det, at medlemslandene ifølge EU har underskrevet erklæringen for at »sikre, at alle startups og scaleups i EU-lande drager fordel af de best practices, der ligger til grund for Europas og verdens mest succesfulde iværksættermiljøer«.