Ulykkerne er væltet ned over Carlsberg i Rusland

Meget er gået galt for Carlsberg, siden den danske virksomhed satte sig på Ruslands største bryggeri i 2008.

Foto: Ints Kalnins/Reuters Fold sammen
Læs mere

Det er langtfra gået som planlagt for Carlsberg i Rusland. Siden bryggeriet i 2008 overtog den fulde kontrol med Ruslands største bryggeri, har problemerne stået i kø for den danske virksomhed.

Carlsberg kom for alvor ind på det russiske marked, da rivalen Scottish & Newcastle blev overtaget sammen med Heineken i 2008 i det hidtil største opkøb, en dansk virksomhed nogensinde har foretaget i udlandet.

Det gav Carlsberg den fulde kontrol med Balitka, der er Ruslands største bryggeri. Opkøbet af Scottish & Newcastle sikrede Carlsberg en strukturel vigtig plads blandt de fire store bryggerier i verden, men alt er langtfra gået som forventet i Rusland.

Kort efter opkøbet kom finanskrisen, og siden har den russiske regering væltet besværligheder ned over branchen.

Siden 2009 er afgifterne vokset med 200 procent, der er kommet forbud mod at reklamere for øl, og antallet af salgssteder er skåret ned.

Det russiske marked måtte igennem endnu et skuffende 2013, hvor salget af øl generelt faldt med otte procent. Men endnu er der ikke tegn på, at salget er faldet under den nuværende krise. Men usikkerheden om Carlsbergs russiske forretning er øget yderligere, siger aktieanalytiker Jonas Guldborg Hansen fra Carnegie.

»Hvis det her løser sig inden for en relativt kort tidshorisont, er det kun negativt for Carlsberg, at rublen er faldet. Det har indtil videre ikke påvirket forbruget i Rusland, men situationen er lige nu meget uklar, og der er ingen tvivl om, at usikkerheden om Carlsberg er steget,« siger Jonas Guldborg Hansen.

Carlsberg solgte i fjor øl for 17,7 milliarder kroner på det østeuropæiske marked, hvor Rusland står for hovedparten. Det var et fald på ni procent fra året før.

Det danske bryggeri kunne dog glæde sig over, at der blev vundet lidt markedsandele, og Carlsberg sidder i dag på 38,6 procent af det russiske marked.