Ultra-HD-film rykker frem

Der bliver nu solgt tre gange så mange ultra-HD-afspillere som almindelige DVD-afspillere, og i 2017 kommer 250 nye film i den bedre billedkvalitet.

Det store salg af ultra-HD-TV-skærme med langt højere billedkvalitet - her på let pralende vis demonstreret af sydkoreanske LG Electronics på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas i januar - trækker salget af UHD-film og -afspillere med op. Arkivfoto: Mike Nelson, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE NELSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det nye ultra-HD-billedformat med langt bedre og skarpere billeder sælger ikke alene fjernsyn. Salget af UHD-afspillere følger med, og i år ventes omkring 250 film af udkomme på UHD-skiver.

Det anslår brancheorganisationen Blu-ray Disc Association, som opgør antallet af solgte ultra-HD-afspillere til 300.000, siden de første kom frem for et år siden. 110 film kan lige nu købes i UHD-format, hvor billedkvaliteten er fire gange højere end i fuld-HD i kraft af fire gange så mange billedpunkter - eller pixler - på skærmen, både når man optager og når man afspiller. Det sikrer skarpere billeder.

250 film på vej i 2017

Kombineret med den nye farveforstærkningsteknologi HDR (»high dynamic range«), som de nyeste fladskærme har indbygget, bliver gengivelsen på TV- eller computerskærmen dermed langt flottere og detaljerig. Også lydkvaliteten er højere end normalt.

Blue-ray Disc Association forventer, at der i år vil komme omkring 250 nye film på markedet i UHD-format fra de store filmselskaber som Sony Pictures, Warner Bros, Twentieth Century Fox og Universal, skriver netnyhedsstedet HDGuru.com, og mange af dem udnytter også HDR-forbedringen af farverne.

Der bliver ifølge brancheforeningen solgt tre gange så mange UHD-afspillere som normale Blu-ray- eller DVD-afspillere. Blu-ray-skiverne kan rumme langt flere data end DVD-skiverne, selv om de umiddelbart ser ens ud. Dermed er der plads til filmene i forbedret kvalitet, der selvsagt fylder mere end en film i »normal« fuld-HD-opløsning på en DVD-skive.

Nye afspillere kommer nu

Alle de store producenter som LG, Samsung, Philips, Panasonic, Sony og Oppo har allerede eller sender i disse uger deres nyeste UHD-afspillere på markedet. Ogå Microsofts Xbox One S-spillekonsol kan bruges til at afspille UHD-Blu-ray-skiver.

Herhjemme koster en typisk UHD-film i en elektronikkæde lige omkring 200 kroner, hvor den almindelige Blu-ray-version ligger på 150 kroner og DVD-udgaven af de nye film på omkring 130 kroner. Der findes et bredere sortiment af helt nye og lidt nyere film på UHD-skiver i danske butikker.

Ultra-HD kaldes af nogle producenter også for 4K og er det samme. Mange nye smartphonetelefoner og kameraer kan optage i UHD, og enkelte smartphones har også selv en UHD-skærm, hvor man kan se det optagne i samme kvalitet. Ellers må man ty til en computer- eller TV-skærm med UHD, alternativt finde sig i, at udstyret automatisk nedskalerer - eller forringer - billedkvaliteten til det nærmeste, som det er i stand til at vise.

Hver tredje solgte TV i Danmark var UHD

På samme vis kan almindelige fuld-HD-optagelser og -film automatisk opskaleres - altså kunstigt forbedres - til en UHD-skærm, så man får oplevelsen af, at billedkvaliteten er hævet.

Omkring en tredjedel af alle solgte TV-skærme i Danmark i 2016 var UHD-skærme, viser tal fra analysefirmaet GfK og Branchen Forbrugerelektronik (BFE). Men eftersom UHD-skærme er så meget dyrere end andre skærme, udgjorde salget af UHD-skærme hele 54 procent af det samlede TV-salg i 2016 i Danmark.

UHD-afspillerne, der altså kun kan bruges til afspilning og ikke til at optage på, koster lige nu typisk mellem 1.600 og 2.800 kroner.