Ultimatum til velhaverbank

Den kriseramte velhaverbank Capinordic Bank kan meget vel havne på statens og dermed skatteydernes hænder inden længe efter en voldsom nedskrivning og et krav fra Finanstilsynet om at få styr på solvensen inden i morgen.

Den nye direktør i Capinordic, Henrik Vad, er overrasket over de store problemer, den tidligere velhaverbank med domicil på Strandvejen i Hellerup har. Men han holder fast i, at Capinordic har en fremtid på trods af situationen i banken. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynet strammer grebet om velhaverbanken Capinordic Bank, der har fået få dage til at finde på en redningsplan.

Meldingen fra tilsynet kommer, efter at man i samarbejde med den nye ledelse i børsnoterede Capinordic har gået banken, der er et 100 procent ejet datterselskab, grundigt igennem, hvilket har fået skeletterne til at vælte ud af skabet hos den tidligere velhaverbank.

Stort kapitalbehov


Banken, der har hovedsæde i Hellerup og tidligere var kendt for sine mange velhavende kunder, har nu akut behov for mindst 200 mio. kr. for at overleve, hvis man vil undgå enten en konkurs eller at blive opslugt af den statslige skraldespand Finansiel Stabilitet. Men netop den statslige redningskrans virker oplagt for Capinordic Bank, der har en balance på 1,9 milliard kroner og blandt andet har mange penge ude at svømme på ejendomsmarkedet.

Den nytiltrådte direktør for Capinordic Bank og ejeren, det børsnoterede Capi­nordic A/S, understreger, at det statslige afviklingsselskab kan blive løsningen.

»Det er klart, at vi arbejder på, at banken skal fortsætte. Men jeg smider ikke bare 200 mio. kr. ned i et sort hul. Især ikke, når jeg endnu ikke reelt er klar over hullets størrelse. Jeg skal tænke på aktionærerne og er derfor ikke interesseret i en løsning, der trækker resten af koncernen ned. Derfor kan en overdragelse til Finansiel Stabilitet ende med at blive konsekvensen,« siger Henrik Vad, der har siddet på direktørposten i den kriseramte koncern i mindre end 14 dage.

Over for Berlingske Business erkender Henrik Vad, at han er blevet overrasket over, hvor galt det står til i Capi­nordics bankforretning.

Overrasket direktør


»Jeg har kun været direktør i Capinordic i 12 dage, og det er klart, at jeg bliver overrasket over, at solvensbehovet i banken er anderledes, end vi regnede med. Banken står over for store udfordringer, og det er min opgave at rydde op, men jeg holder fast i, at selve Capinordic har en fremtid på trods af situationen i banken,« siger Henrik Vad.

Resten af koncernen er også hårdt ramt af den finansielle krise og forventer derfor et underskud for hele 2009 på op imod 1,2 milliard kroner.

Som følge af krisen og det store tab har Capinordic Bank nu stoppet alt udlån, mens eksterne eksperter gennemgår bankens finansielle tilstand inklusive de sikker­heder, som pengeinstituttet har liggende hos sine kunder.

Statslig redning mulig


Ifølge bankekspert Bjarne Jensen fra BBN Consult er Capi­nordic Banks ledelse i sin gode ret til at lade selskabet blive overtaget af Finansiel Stabilitet, selv om der meget vel kan være penge andre steder i Capinordic-koncernen.

»Moderselskabet Capinordic har ikke pligt til at give nogen garantier til banken. Hvis man ikke opfylder Finanstilsynets kapitalkrav, ja så kan skatteyderne meget vel komme til at hænge på banken. Det er et scenarie, man er nødt til at forholde sig til,« påpeger han.
Bjarne Jensen understreger dog, at der endnu er mulighed for, at Capinordic Bank kan sælge aktiver fra og derigennem styrke sin balance, men han fremhæver, at en statslig redning også kan blive scenariet.

For kort tid siden stoppede direktøren for hele Capinordic Lasse Lindblad efterfulgt af bankdirektøren Henrik Juul og formanden Claus Ørskov.

Fratrædelserne kommer, efter at to nye storaktionærer, den århusianske byggematador Mogens De Linde og Farum-vognmanden Michael Henriksen, har opkøbt aktieposter fra konkursboerne efter de to fallerede milliardærer Peter Forchhammer og Patrick De Vela og nu er i gang med en større oprydning i banken i samarbejde med Finanstilsynet.

»Der gik først nogen tid, før jeg reelt fik overblik over bankens aktiviteter, og det var først samme dag, som tilsynet troppede op, at jeg blev bekendt med, at der er varslet fire retssager mod Capinordic Bank,« siger Henrik Vad. Han understreger, at han ikke har ansvaret for det kaos, der hersker i Capinordic, men at det i høj grad er hans opgave at rense ud i selskabet og rydde op.