Ulovlige aktionærlån hejser stadig advarselsflag hos revisorerne

Danske revisorer giver færre anmærkninger i årsregnskaberne end tidligere, men de ulovlige aktionærlån florerer stadig, viser undersøgelse fra FSR.

De ulovlige aktionærlån florerer stadig, viser en undersøgelse foretaget af revisorernes brancheorganisation. Fold sammen
Læs mere

Årsregnskaberne tikker ind hos de danske revisorer, og ved første øjekast lader det til, at de danske virksomheder er blevet bedre til at overholde reglerne, lyder det fra brancheforeningen FSR - danske revisorer.

En undersøgelse blandt de årsregnskaber, der er afleveret i 2014, viser at 38.821 virksomheder havde mindst en anmærkning i form af forbehold eller supplerende oplysninger. Det svarer til 21,7 procent af årsregnskaberne offentliggjort af de danske selskaber.

»Selvom det samlede tal er faldende, så bliver der stadig givet mange anmærkninger fra revisorerne. Det er overraskende, at de ulovlige aktionærlån, hvor en virksomehedsejer låner en pose penge fra virksomhedens kasse uden at betale skat af dem, stadig florerer. Det er et problem, både for Skat, der bliver snydt, og for andre virksomheder, der handler med den pågældende virksomhed,« siger erhvervspolitisk chef i FSR, Tom Vile Jensen.

Anmærkningerne fra revisorerne gælder især tvivl om, hvorvidt virksomheden kan overleve de næste 12 måneder, ligesom der også er mange revisorer, der må afkræfte at regnskabet er retvisende eller simpelthen skrive, at de ikke kan vurdere om det er det, fordi de ikke har fået tilstrækkeligt med oplysninger.

Anmærkningerne i regnskaberne gælder typisk også manglende skattebetalinger og –indberetninger.

FSRs undersøgelse viser dog, at 23 procent af revisorerne tager »færre« eller »markant færre« forbehold i regnskaberne i år, mens kun 5 procent tager flere forbehold.

Ifølge Tom Vile Jensen skyldes det to ting. For det første betyder opsvinget, at økonomien er forbedret i mange virksomheder, der derfor ikke har samme problemer som tidligere. For det andet skyldes det ændrede regler, der betyder, at virksomheder med en omsætning under otte mio. kroner ikke længere behøver bruge en revisor. Cirka to-tredjedele af danske selskaber kan i dag derfor fravælge revision.

»46.000 selskaber er i 2014 ikke blevet revideret. De havde nok fået lige så mange anmærkninger, hvis de var blevet revideret, men dem får vi ikke at se. Det kan også tænkes, at en del har fravalgt en revisor, fordi de godt ved, at der er problemer,« siger han.