Ulovlig kopiering rammer e-bøger

Elektroniske bøger er også blevet populære blandt hackere, hvilket får nogle forlag til at frygte det nye marked, som ellers skal skaffe dem penge. For e-bogslæsere køber flere bøger end papirbogslæsere.

E-bøger, som kan læses på særlige apparater som Amazons Kindle (billedet), er blevet rigtigt populære - også blandt hackere. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindre end 24 timer, efter at bestsellerforfatteren Dan Browns seneste værk »Det forsvundne tegn« var udkommet som elektronisk bog i Internet-boghandelen Amazon, var kopibeskyttelsen blevet knækket og bogen hentet gratis flere end 100.000 gange.

Det stiller forlagsbranchen i for et dilemma. De skal nemlig i stigende grad hente indtægter fra salg af e-bøger for at opveje et faldende salg, men ingen kan anvise en skudsikker måde at forhindre ulovlig kopiering på.

Større salg til e-bogslæsere

»Det er rimeligt at sige, at ulovlig kopiering af e-bøger eksploderer,« siger Albert Greco, brancheekspert og professor i markedsføring ved Fordham University i USA, til TV-stationen CNN.

Salget af e-bøger udgjorde i andet kvartal 2009 næsten 37 millioner dollars (192 millioner kroner), næsten tre gange mere end et år tidligere, viser tal fra Association of American Publishers. Statistikkerne viser, at folk, der køber en e-bogslæser, køber langt flere bøger end den traditionelle papirbogslæser. Amazon sælger i gennemsnit 3,1 gange så mange bøger til e-bogsejere.

Amazon har taget føringen på området med sin e-bogslæser Kindle men udfordres af den japanske elektronikgigant Sonys Reader, ligesom boghandlerkoncernen Barnes & Nobles snart stiller med sit bud, kaldet Nook. Alle kan de rumme op mod 1.800 elektroniske bøger på en håndterlig skærm, der har lang batteritid og er behagelig at læse ved.

Forfattere frygter kopiering

Ikke kun bestsellere udsættes for kopiering.

»Lærebøger kopieres ofte, men det gør også mange andre typer af bøger. Vi ser kopiering af professionelt indhold som medicinbøger og tekniske manualer. Vi ser masser af generel fiktion og ikke-fiktion. Så det spiller på hele registeret,« siger Ed McCoyd, udgiverforeningens direktør for digital politik.

Musikbranchen har i årevis kæmpet mod ulovlig kopiering. Først da Apple åbnede sin onlinemusikbutik, iTunes, og begyndte at sælge lovlig musik til lave priser, kom der gang i det lovlige salg. I dag er iTunes verdens største forhandler af digitaliseret musik.

Nogle bogforlag forsøger at nedbringe antallet af tyverier ved først at udsende værkerne som e-bøger, nogle uger efter at de kommer til salg i boghandelerne. Visse forfattere - f.eks. Harry Potters »mor« J.K. Rowling - har nægtet at tillade, at værkerne udkommer elektronisk, mens andre som gyserforfatteren Stephen King for alvor har taget e-bogen til sig.