Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Beskyldningerne fyger mod Skats embedsførelse i forsøget på at kradse penge ind fra landets bilforhandlere. År for år står det nemlig højt på Skats liste over kontrolaktioner at få flere penge ind fra bilforhandlere, der snyder med registreringsafgiften for at tjene flere penge på at sælge nye biler.
Alene sidste år efteropkrævede Skat 600 mio. kroner fra 27 bilforhandlere. Men det er sket på et yderst tvivlsomt grundlag, mener Flemming Lind Johansen, som har fulgt udviklingen i registreringsafgifterne tæt som revisionspartner i Ernst & Young og hos Skat. Han er nu selvstændig rådgiver på det svært gennemskuelige område.
»Selvfølgelig er branchen godt klar over, at der har været brodne kar, og nogle forhandlere har snydt på vægten. Men ser man på de 600 mio. kr. – så er det min opfattelse, at det er de færreste tilfælde, som er snyd. Langt det største beløb er opkrævet uretmæssigt fra Skats side.«
Flemming Lind Johansen illustrerer sin pointe med et konkret eksempel, hvor en bilforhandler er blevet efteropkrævet to forskellige beløb i afgift – uagtet at det er på basis af to identiske biler solgt til to forskellige kunder.
Skat oplyser selv, at man har efteropkrævet millioner hos bilforhandlerne, fordi de f.eks. har eftermonteret ekstraudstyr på bilerne, uden at der er betalt afgift for den. Advokat og partner hos Tommy V. Christiansen, Christian Falk Hansen, mener, at konflikten opstår, fordi konkurrencen mellem bilforhandlerne er så hård, at avancerne på de nye biler er presset helt i bund. Derfor forsøger forhandlerne at tjene på ekstraudstyret i stedet for. Det er for eksempel et eftermonteret anhængertræk, som der ikke bliver betalt registreringsafgift af. Derfor tror Skat automatisk, at forhandlerne snyder, hvis de tjener på ekstraudstyret, og ikke på selve bilsalget:
»Det, vi oplever, er, at Skat går meget hårdt til værks. De kommer med en formodning om, at forhandlerne har snydt. De beder om materiale på samtlige salg af biler, de har haft de seneste tre år. Det er meget ressourcekrævende for forhandlerne at finde det materiale frem. Det er alt i forbindelse med en bilhandel,« siger Christian Falk Hansen, der fremhæver, at det er frustrerende for bilforhandlerne at reglerne er så vage.
»Der er ingen vejledninger eller noget som helst. Der er en bestemmelse, at hvis der er sket en overflytning af avance fra bilen til ekstra udstyr, så kan Skat gå ind og korrigere. Men Skat vil ikke fortælle, hvad avancen skal være,« siger Christian Falk Hansen.
Han erkender, at der kan være nogle forhandlere, som har snydt, men det sker kun meget sjældent. Han har lige nu omkring 25 sager for forhandlerne og er enig i, at Skat bruger nogle meget ubehagelige metoder.
»Skat har en bevisbyrde, og den mener de, at de har løftet bare ved at sige, at forhandlerne har overtrådt reglerne. Det mener vi ikke,« siger Christian Falk Hansen. Det er her, at Skat går for hårdhændet til værks og eventuelt kommer til at bruge »bøllemetoder«:
»Problemet er, at Skat forsøger at tvinge forhandlerne til at indgå nogle forlig, hvor de betaler ekstra afgift. Skat ved, at forhandlerne ikke kan bede kunderne om at betale mere i afgift, når de først har købt bilen. Derfor ved Skat godt, at forhandlerne er nødt til at kunne betale for at overleve,« siger Christian Falk Hansen.
Hos Autobranchen har direktør Jens Brendstrup gentagne gange krævet en vejledning fra Skat om, hvordan man opkræver afgift ved salg af nye biler, men den har Skat ikke ønsket at udlevere
»Skat siger, at de ikke kan lave den vejledning, fordi reglerne er uklare. Men så siger vi, hvordan kan Skat lave kontrol og forlange, at forhandlerne skal overholde reglerne, hvis de ikke kan få at vide, hvad reglerne er.«
Jens Brendstrup peger også på, at der er tale om vilkårlighed i Skats praksis over for de forskellige bilforhandlere. Det betyder, at to forhandlere i samme by i praksis risikerer at blive behandlet forskelligt.
Han understreger samtidig, at han ikke tror på, at Skat ender med at få de næsten 600 millioner kroner fra forhandlerne. Rådet fra Autobranchen til foreningens medlemmer lyder, at de skal starte en sag, hvis de får en ekstra regning fra Skat i form af en forhøjet registreringsafgift.