Uklar skæbne for konfiskerede smykker

Guldsmede og auktionshuse har endnu ikke hørt fra staten om mulige salg og vurderinger af smykker fra flygtninge og migranter.

Direktøren for guldsmedebranchen peger på, at det kan blive en særdeles svær opgave at vurdere smykker fra flygtninge. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

Når politiet skal beslaglægge smykker og andre værdigenstande fra flygtninge, kan de komme til at lede et stykke tid efter nogen, der kan købe og vurdere smykkerne.

For imens den omstridte lov, der blev vedtaget tirsdag, er blevet vendt og drejet herhjemme og i udlandet i en til tider ophedet debat, er det stadig uklart, hvem der skal købe og vurdere de beslagte værdier.

I Guldsmedebranchen, der tæller flere hundrede medlemmer, har direktør Trine Thorning intet hørt fra regeringen om loven, der blev vedtaget i Folketinget tirsdag. Og det undrer direktøren, der peger på, at det kan blive en særdeles svær opgave at vurdere smykkerne. Det skyldes, at det formentlig kun er fagfolk, der vil kunne vurdere værdien af et specielt smykke fra Mellemøsten.

»Som repræsentanter for branchen, der er eksperter i vurdering af smykker, undrer vi os over, at man ikke tager kontakt til os og spørger: Kan det overhovedet lade sig gøre?« spørger Trine Thorning.

Direktøren fortæller, at brancheforeningen gerne stiller op i et slags beredskab, der skal hjælpe myndighederne med at vurdere smykker og værdigenstande.

»Udenlandske smykker er ofte anderledes end de danske for så vidt angår materialer og design. Det kan simpelthen derfor være svært at vurdere den faktuelle værdi af smykkerne,« siger hun.

Loven giver mulighed for at beslaglægge værdigenstande, der vurderes til at have en værdi over 10.000 kroner per person. I det oprindelige udspil fra regeringen kunne myndighederne beslaglægge værdier for over 3.000 kroner.

Siden er det dog blevet tilføjet, at personlige genstande med en særlig affektionsværdi ikke vil blive konfiskeret – uanset værdien. Det betyder ifølge Ritzau, at asylansøgere vil kunne beholde for eksempel vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter og hæderstegn.

I et af nordens største auktionshuse, Lauritz.com, arbejder de i dag sammen med politiet om at bortaktionere beslaglagt tyvegods. Smykker vil potentielt set kunne blive sat til salg på auktion, hvor private så vil kunne byde på produktet. Men virksomheden har endnu ikke hørt fra regeringen.

»Lauritz.com har i dag et velfungerende, løbende samarbejde med politiet om auktion af effekter, som de skal afsætte, eksempelvis konfiskerede genstande og koster, hvor vi får betaling for vores arbejde,« siger driftsdirektør i Lauritz.com, Henrik Engmark, i en email.

Om auktionshuset vil sælge smykker fra flygtninge er stadig usikkert.

»Hvis vi bliver kontaktet, tager vi stilling, når vi kender det præcise indhold af henvendelsen, og vi samtidigt nøje har fået læst det endeligt vedtagne lovforslag.«

Hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner er der ingen officiel politik i forhold til, om man vil sælge eller auktionere smykker fra flygtninge, oplyser direktør Jakob Dupont. Det skyldes, at auktionshuset ikke ved, hvor politiet har genstandene fra, som de auktionerer hos Bruun Rasmussen.

Firmaet er heller ikke blevet kontaktet af myndighederne om den nye smykkelov.

Rigspolitiet kan umiddelbart heller ikke svare på, hvordan de beslaglagte værdigenstande helt konkret skal sælges videre.

»Vi afventer i øjeblikket nærmere instrukser for vores indsats,« lyder det i et kort skriftligt svar til Berlingske.

Udlændingeministeriet oplyser, at reglerne for videresalget af smykkerne fungerer ligesom, når politiet beslaglægger værdier, der skal dække omkostninger i en straffesag.