Ukendt svensker skal styre Vestas

Vestas topchef Ditlev Engel er blevet sendt ud af bagdøren til fordel for den i Danmark stort set ukendte svenske ingeniør Anders Runevad, der er tidligere chef i teleselskabet Ericsson.

Anders Runevad skal nu skifte telefonerne ud med vindmøller. Fold sammen
Læs mere
Foto: 3503 ERICH STERING / DN / SCANPI

Selv om mange har undret sig over, at Ditlev Engel har overlevet i chefstolen i løbet af de seneste turbulente år i Vestas, så tog bestyrelsesformand Bert Nordberg alligevel stort set alle på sengen onsdag morgen med sin meddelelse om, at Engel ikke længere er topchef.

I stedet er det den - i dansk erhvervsliv - stort set ukendte svensker Anders Runevad, der flytter ind på direktionsgangene i et af verdens største vindmølle-selskaber.

Runevad er dog bestemt ikke fremmed for Bert Nordberg. De to svenskere arbejdede sammen i toppen hos det svenske telefon- og netværksselskab Ericsson.

Gik fra toppost for nylig

Derfor fik vi måske et forvarsel om dagens begivenheder, da Ericsson i midten af juni meddelte, at Anders Runevad fratrådte sin post som chef for aktiviteterne i Vest - og Centraleuropa per første august »for at forfølge andre muligheder«.

Den ambition har altså nu ført ham til Vestas' hovedkvarter i Aarhus, hvor han skal forsøge at få Vestas på ret køl efter et par vanskelige år med store finansielle problemer og slunkne ordrebøger.

»Det glæder mig at skulle arbejde for Vestas, og jeg ser frem til at lede virksomheden gennem den næste udviklingsfase. Jeg er overbevist om, at mit karriereforløb har givet mig de rette værktøjer til at påtage mig denne opgave,« siger den nyudnævnte koncernchef for Vestas i en meddelelse fra selskabet.

En ingeniør der kan skære ind til benet

Anders Runevad er uddannet elektroingeniør og har derfor nok en idé om, hvordan en vindmølle er bygget op. Men han har været beskæftiget i telebranchen hele sin karriere, siden han kom til Ericsson i midten af 1980erne.

I dagens børsmeddelelse fremhæver Vestas især, at Anders Runevad er god til at arbejde med komplekse infrastrukturprojekter, og at han med succes har gennemført flere restruktureringer i store organisationer. Det er evner, han i den grad vil få brug for i Vestas, der stadig kæmper med at skære i omkostningerne og optimere driften.

Og nysgerrigheden omkring Vestas' nye svensker er også stor i det danske analytikerkorps, hvor de ikke er bange for at erkende, at kendskabet til Runevad er meget begrænset.

»Vi er sådan set ret blanke på ham,« lyder det fra Sydbanks aktieanalytiker Jacob Pedersen, der tilføjer:

»Men han har de rigtige meritter, og han kommer fra en toppost i en stor global virksomhed, hvor han har vist sit værd,« siger han.

Alm Brand: Vi stoler på Bert

Hos Alm. Brand er der heller ikke meget paratviden om den nye svensker.

»Jeg har hørt fra én af vores porteføljeforvaltere i Sverige, at han derovre virker som et ok kendt navn,« lyder den umiddelbare melding fra bankens Vestas-analytiker Michael Friis Jørgensen.

Michael Friis Jørgensen vurderer dog, at alene det, at Anders Runevad er håndplukket af bestyrelsesformand Bert Nordberg er et godt tegn.Tilliden er nemlig høj til Bert Nordberg, der har vist sig som en stærk formand for Vestas, siden han trådte til sidste år.

»Vi kender jo Bert Nordbergs generelle linje og strategi. Det er jo at få styr på den interne linje, og derefter kigge på, hvad de kan gøre på toplinjen. Og vi må formode, at i og med at Bert Nordberg har så stort kendskab til Anders Runevad, så er han i stand til at fortsætte den linje,« siger Michael Friis Jørgensen.

Anders Runevad er født i 1960 og uddannet fra universitet i Lund i 1984.