Ukendt dansker til tops i skandaleramt svensk storbank

Hun er gået under radaren herhjemme, men nu skal danske Birgitte Bonnesen lede Swedbank i kølvandet på en række sager, der fældede hendes forgænger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Swedbank har været en af investorernes darlings efter finanskrisen. Siden Michael Wolf blev direktør i marts 2009, er aktiekursen ottedoblet, men den rejse er nu sluttet brat.

Swedbanks bestyrelse har nemlig valgt at sige tak for denne gang til Michael Wolf, der som den øverste leder må tage konsekvensen af en række skandaler om tvivlsom ejendomshandel, der har ramt banken på det sidste.

Sagerne drejer sig om en række ledende medarbejdere, der beskyldes for interessekonflikt i deres ageren på ejendomsmarkedet.

Bestyrelsen har meldt ud, at afskedigelsen sker på bestyrelsens initiativ, da den mener, at tiden er kommet til en ny leder, der kan tage banken til det »næste niveau«.

Michael Wolfs midlertidige afløser hedder Birgitte Bonnesen. Danskeren er ikke kendt i offentligheden herhjemme, men hun har siden 1987 været ansat i den svenske storbank. Inden Birgitte Bonnesen flyttede til Sverige, blev hun uddannet fra Handelshøjskolen i Aarhus, og siden da har hun stille og roligt arbejdet sig op igennem systemet i banken.

Fra 2011 var hun chef for bankens afdeling i Baltikum, og siden 2015 har hun ledet den svenske del af bankens forretning.

Det er ikke planen, at Birgitte Bonnesen skal lede Swedbank på permanent basis, oplyser banken, der er på jagt efter en afløser til Michael Wolf.

I forbindelse med sin aftrædelse modtog Michael Wolf en aftrædelsesbonus på 23 millioner svenske kroner.