Ukendt behov for bankpakke

Det er umuligt at fastsætte, hvor stor en ny bankpakke bør være, konstaterer Afviklingsselskabets direktør, Henrik Bjerre-Nielsen.

Direktøren for den første bankpakkes afviklingsselskab, Henrik Bjerre-Nielsen, forventer at se flere banker. Foto: Niels Ahlmann-Olsen, Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Plus minus mange milliarder kroner. Politikerne står foran en nærmest umulig opgave, når de skal beslutte sig for, hvor stor en pakke bankerne egentlig skal have. Det vurderer Henrik Bjerre-Nielsen, der er direktør i første bankpakkes afviklingsselskab og tidligere direktør i Finanstilsynet.

»Jeg kan sagtens se rationalet i en ny bankpakke, men jeg føler mig ikke stand til at sige, om den skal være på 70 eller 100 milliarder kroner,« siger Henrik Bjerre-Nielsen.

Han påpeger, at det er meget svært at måle omfanget af den kreditklemme, som gør en ny bankpakke nødvendig. Det er nemlig ikke til at vide, om en virksomhed får nej til at låne penge i banken, fordi banken ikke har pengene, eller fordi virksomhedens projekt er elendigt.

Møde hos Lene Espersen torsdag

I går anslog Nationalbanken, at en pakke på 70 milliarder kroner ville være passende, mens bankernes brancheorganisation, Finansrådet, taler om 100 milliarder kroner. Først på torsdag, hvor økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) har indkaldt partierne til møde om den nye pakke, ventes regeringens holdning til størrelsen at blive kendt.

Henrik Bjerre-Nielsen vurderer, at en ny pakke kan forhindre, at ellers gode danske banker må bukke under i svære tider som disse.

»Tanken er, at den nye bankpakke skal skaffe kapital til veldrevne banker. Derfor er den ikke relevant for banker, der kommer her (i Afviklingsselskabet, red.). Pakken skal dog bidrage til at undgå, at vi kommer ind i en negativ spiral, så endnu flere banker ender hos os,« siger Henrik Bjerre-Nielsen.

Flere banker vil havne i Afviklingsselskabet

Omvendt vil han ikke udelukke, at flere banker havner i Afviklingsselskabet, snarere tværtimod.

»Nu kommer de reviderede årsregnskaber snart, så tingene kan se meget anderledes ud om to måneder. Jeg vil ikke udelukke, at vi får flere banker at se til den tid,« siger Henrik Bjerre-Nielsen.

Læs mere i Berlingske Business onsdag den 7. januar 2009